Storbritannien storsatsar på rymden hero

Storbritannien storsatsar på rymden

Förra veckan gick den brittiska regeringen ut med nyheten om att Storbritannien kommer ha en ledande roll inom rymdverksamhet i framtiden. Ny stöttning och bidrag kommer ges till egna satellitprojekt, rymdväderprognoser samt ett National Space Council. Satsningen går under namnet LaunchUK.
Storbritannien storsatsar på rymden
UK Space Agency
Publicerad
2019-06-10
Dela artikel:

Den brittiska regeringen menar att den nya satsningen på landets rymdverksamhet är en del av den moderna industristrategin. Det finns stora möjligheter för den brittiska rymdsektorn att växa då den kommersiella rymdverksamheten blir allt större globalt.

Storbritanniens rymdstyrelse (UK Space Agency) och Cornwall Council planerar att lägga upp till 20 miljoner pund för Spaceport Cornwall och amerikanska Virgin Orbit. Med det ska man utveckla faciliteter för att skapa en liten verksamhet som ska sända upp satelliter från Cornwall i början av 2020.

Den brittiska rymdstyrelsen kommer också att lägga 7 miljoner pund på att utveckla nya instrument som övervakar rymdväder. Dessa ska placeras mellan jorden och solen och då kunna ge tidiga varningar som ger industrin och rymdoperatörer chansen att hinna agera och skydda den infrastruktur som kan påverkas av rymdväder.

En annan stor del i landets rymdsatsning är instiftandet av National Space Council. Det är ett råd som ska upprättas senare i år och kommer utgöra ett strategiskt ledarskap för rymdsatsningen och koordinera alla aspekter av Storbritanniens rymdstrategi och investeringar. Storbritannien kommer att fortsätta vara en ledande medlem i Esa och överväger även ett nationellt investeringsprogram för att utforma nya, internationella partnerskap.

Läs mer om LaunchUK här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen