Sverige och Japan skriver nytt samarbetsavtal för instrument på projektet Juice som ska utforska Jupiters isiga månar

I år är det 150 år sedan Sverige och Japan upprättade diplomatiska förbindelser. Sverige och Japan har under mer än trettio år samverkat i olika rymdprojekt. För tio år sedan undertecknades ett gemensamt samarbetsavtal mellan länderna som gör det enklare för både forskargrupper och industri att samverka.
Rymdstyrelsen
Det svenskt-japanska rymdsamarbetsavtalet undertecknades den 20 november 2018. Från vänster Dr. Hiroshi Yamakawa, generaldirektör för Jaxa, styrelseordförande för Rymdstyrelsen Peter Egardt och Dr. Hitoshi Kuninaka vice generaldirektör för Jaxa.
Publicerad
2018-11-22

I samband med ett jubileumsseminarium den 20 november om svensk-japanskt rymdsamarbete undertecknades också ett nytt samarbetsavtal kring vetenskapliga instrument till projektet Juice som ska utforska några av Jupiters isiga månar. På seminariet som arrangerades av den japanska rymdmyndigheten Jaxa tillsammans med Rymdstyrelsen medverkade företrädare för myndigheter, forskare och industri.

Några exempel på svensk-japanska samarbeten:

  • Sverige och Japan samverkar på instrument ombord på BepiColombo som sändes upp i oktober 2018 och kommer fram till planeten Merkurius 2025. Läs mer.
  • På den japanskledda rymdsonden Hayabusa-2 finns elektronik från Sverige. Läs mer.
  • På Esrange har det japanska rymdorganet Jaxa i flera omgångar gjorts tester av ljudbilden runt en nyutvecklad flygplanskropp. Det är framför allt mätningar av ljudbangen som studerats vid försöken på Esrange. Se video nedan.

Video från Jaxas test av en flygplanskropp på Esrange, Kiruna.