Om du studerar teknik eller naturvetenskap på universitets- eller högskolenivå och är intresserad av rymden kan du söka till Summer School Alpbach - en tio dagar lång sommarkurs i de österrikiska Alperna. Temat för sommarskolan 2022 är ” Comparative Plasma Physics in the Universe” och hålls 12-21 juli 2022.
Illustration av magnetism i rymden
ESA
´
Publicerad
2020-03-23
Sista ansökningsdag:
2020-04-30 00:00
Dela artikel:

Föreläsningar om tidigare upptäcker och aktuell forskning kommer att varvas med grupparbeten. Du och dina lagkamrater får, med stöd från forskare och experter inom olika rymdområden, själva förbereda ett uppdrag på årets tema. Sommarskolan är en utmaning. Det är långa arbetsdagar och du förväntas tillämpa kunskaper och tekniker som du precis lärt dig. Ditt team består av internationella forskare och ingenjörer, och du behöver balansera vetenskapliga mål och krav med realistiska begränsningar i form av design och kostnader.

Sista ansökningsdag är 28 februari 2022.

Summer School Alpbach arrangeras av Aeronautics and Space Agency of FFG och den Europeiska rymdorganisationen Esa tillsammans med de nationella rymdmyndigheterna i Esas medlemsländer. I Sverige är det Rymdstyrelsen.

Här kan du läsa mer om sommarskolan 2022 och göra din ansökan: https://www.summerschoolalpbach.at/ 

Sök resebidrag från Rymdstyrelsen

Är du student på universitets- eller högskolenivå med inriktning naturvetenskap och teknik vid svenskt universitet eller högskola, bosatt i Sverige sedan minst sex månader med svenskt bankkonto kan du ansöka om resebidrag från Rymdstyrelsen för att delta i Summer School Alpbach 2022. Har du rätt till bidrag via CSN, vänligen ange det i din ansökan.

Bidraget uppgår till max 15 000 kronor och täcker normalt rese- och boendekostnader samt deltagaravgift till skolan, vilken inkluderar vissa måltider mm. Rymdstyrelsen stödjer upp till tre svenska Alpbach-deltagare.

Ansökan om resebidrag
Du ansöker om resebidrag genom att skriva ett personligt brev där du berätta om:

  • dig själv
  • dina forskarintressen
  • varför deltagandet i sommarskolan är värdefullt för dig

samt

  • verifierar kraven för att ansöka:
    • visa att du är student på universitets- eller högskolenivå med inriktning naturvetenskap och teknik vid ett svenskt universitet/högskola
    • visa att du är bosatt i Sverige sedan minst sex månader
    • innehar svenskt bankkonto

Maila ansökan om resebidrag senast den 15 mars 2022 till Perina Stjernlöf på Rymdstyrelsen, perina.stjernlof@snsa.se

Uttagning

Uttagningen av de studenter som beviljas resebidrag görs av Rymdstyrelsen baserat på studenternas meriter och personligt brev med motivation. Där ska det anges varför deltagandet i skolan är värdefullt för dig.

Besked ges i slutet av april 2022.

Sammanfattning

Ansökning sker i två delar:

Ansökan till kursen sker genom

- ett webbaserat formulär på Summer School Alpbachs hemsida

Ansökan om resebidrag sker genom

- ett personligt brev som mailas till Rymdstyrelsen.

Tips när du ska ansöka!

KTH-studenten Anna Larsson har deltagit i sommarskola i Alpbach, Österrike. Här ger hon sina bästa tips för att göra en så bra ansökan som möjligt!

Hur Alpbach kan ge ännu mer

2016 deltog Anna Larsson i sommarskolan Alpbach. Hennes grupp arbetade med ett satellituppdrag som handlar om den globala vattencykeln. Deras projekt var så intressant att de fick möjlighet att arbeta vidare på det och hon reste till Belgien på ett så kallat Post Alpbach uppdrag i Redu.