Om du studerar teknik eller naturvetenskap på universitets- eller högskolenivå och är intresserad av rymden kan du söka till Summer School Alpbach - en tio dagar lång sommarkurs i de österrikiska Alperna. Temat för sommarskolan 2023 är “Exoplanets: Understanding alien worlds in diverse environments” och hålls 11-20 juli 2023.
Rymdkurs i Alpbach 2023
Bild: ESA
´
Publicerad
2023-02-02
Sista ansökningsdag:
2023-02-28 23:59
Dela artikel:

Föreläsningar om tidigare upptäckter och aktuell forskning kommer att varvas med grupparbeten. Du och dina lagkamrater får, med stöd från forskare och experter inom olika rymdområden, själva förbereda ett uppdrag på årets tema. Sommarskolan är en utmaning. Det är långa arbetsdagar och du förväntas tillämpa kunskaper och tekniker som du precis lärt dig. Ditt team består av internationella forskare och ingenjörer, och du behöver balansera vetenskapliga mål och krav med realistiska begränsningar i form av design och kostnader. Här kan du läsa mer om sommarskolan 2023:

https://www.summerschoolalpbach.at/

Summer School Alpbach arrangeras av Aeronautics and Space Agency of FFG och den Europeiska rymdorganisationen Esa tillsammans med de nationella rymdmyndigheterna i Esa:s medlemsländer. I Sverige är det Rymdstyrelsen.

Rymdstyrelsens uppdrag är att ge förslag på tre lämpliga studenter till sommarskolan och samt att ge ett resebidrag till de som godkänns av Aeronautics and Space Agency of FFG. Bidraget uppgår till 20 000 kronor och täcker normalt rese- och boendekostnader samt deltagaravgift till skolan, vilken inkluderar vissa måltider mm.

För att kunna ansöka ska du vara:
- student på universitets- eller högskolenivå med inriktning naturvetenskap och teknik vid svenskt universitet eller högskola
- bosatt i Sverige sedan minst sex månader
- inneha svenskt bankkonto


ANSÖKAN

Sista ansökningsdag är 28 februari 2023.

Ansökan till sommarskolan består av två delar (båda delarna måste lämnas in annars är din ansökan ogiltig):

1. Ansökan till kursen 

2. Ansökan om resebidrag 

Ansökan om resebidrag ska bestå av följande dokument:

Antagningsbesked ges i slutet av april 2023.

Tips när du ska ansöka!

KTH-studenten Anna Larsson har deltagit i sommarskola i Alpbach, Österrike. Här ger hon sina bästa tips för att göra en så bra ansökan som möjligt!

Hur Alpbach kan ge ännu mer

2016 deltog Anna Larsson i sommarskolan Alpbach. Hennes grupp arbetade med ett satellituppdrag som handlar om den globala vattencykeln. Deras projekt var så intressant att de fick möjlighet att arbeta vidare på det och hon reste till Belgien på ett så kallat Post Alpbach uppdrag i Redu.