Bloggen - Astronomi

Vattnet fanns innan solen i solsystemet

I vårt senaste inlägg skrev vi om hur jorden kan ha fått en del av sitt vatten genom isiga kometer som färdats genom det unga solsystemet och krockat med vår planet. Men var kom det vattnet ifrån?
Denna bildserie visar hur ett tänkt moln av gas kollapsar och bildar en stjärna omgiven av en skiva, där ett planetsystem så småningom kommer att bildas.
ESO/L. Calçada
Denna bildserie visar hur ett tänkt moln av gas kollapsar och bildar en stjärna omgiven av en skiva, där ett planetsystem så småningom kommer att bildas.
Ämnen:
´
Publicerad
2023-03-14
Dela artikel:

Med hjälp av teleskopet Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) har astronomer upptäckt vatten i gasform i den planetbildande skivan kring stjärnan V883 Orionis. Detta vatten bär på ett kemiskt fingeravtryck som går att spåra genom universum.

När ett gas- och stoftmoln kollapsar bildas en stjärna i dess centrum och en skiva med material runt stjärnan. Detta är också hur vårt solsystem en gång också skapades. Under loppet av några miljoner år kommer materialet i skivan runt stjärnan att klumpa ihop sig till kometer, asteroider och slutligen planeter. Genom att jämföra den typ av vatten som går att hitta i den planetbildande skivan runt V883 Orionis och vattnet i de kometer vi känner till i vårt solsystem, som har en liknande kemisk sammansättning av vatten som det som finns på jorden, kan nu forskarna slå fast att vattenmolekylerna i solsystemet bildades redan innan själva solen. Det fanns i nebulosan redan från början.

Vattnets resa från gasmoln till unga stjärnor, och därefter från kometer till planeter, har observerats tidigare, men hittills har länken mellan unga stjärnor och kometer saknats.

- V883 Orionis är den saknade länken i detta fall säger John J. Tobin, astronom vid National radio Astronomy Observatory i USA och försteförfattare till en ny studie publicerad i Nature. Sammansättningen av vattnet i skivan är mycket lik den hos kometer i vårt eget solsystem. Detta bekräftar teorin att vattnet i planetsystem bildades i den interstellära rymden för miljarder år sedan, innan solen bildades, och har ärvts av både kometerna och jorden utan att påverkas nämnvärt, fortsätter han i ett pressmeddelande.

Insikten av att det finns enorma mänger vatten utspritt i universum är inte ny. År 2011 lyckades två amerikanska forskarlag hitta den största koncentrationen av vatten hittills. Vattnet, som motsvarar 140 biljoner gånger allt vatten i världens hav, ligger i ett moln runt ett gigantiskt svart hål, en så kallad kvasar, mer än 12 miljarder ljusår bort. Troligtvis en av många reservoarer där ute i den enorma rymden.