Bloggen - Jordobservation

Satellitdata belyser samband mellan luftfuktighet och influensa

En forskargrupp i USA har använt sig av satellitdata på ett nytt sätt för att påvisa samband mellan luftfuktighet och influensa. Den nya studien visar inte bara att luftfuktigheten kan signalera kommande influensautbrott, utan belyser även nya möjligheter med satellitdata.
Morgondimma i Cape Coral i Florida.
Shutterstock
Morgondimma i Cape Coral i Florida.
Ämnen:
´
Publicerad
2022-03-11
Dela artikel:

Varje år blir miljontals människor världen över sjuka i influensa, eller säsongsinfluensa som den också kallas. Namnet är närmast självförklarande. På många platser i världen brukar influensan sammanfalla med hösten, och nå sin topp under vintermånaderna.

Men vad är det egentligen som utlöser ett influensautbrott? Det är en fråga som många har ställt sig, och det finns många möjliga förklaringar.

Många teorier

Det finns flera hypoteser om vad som påverkar influensans smittcykel, och som gör att den sprids mer och snabbare under vintern. Några av dessa är att människors immunförsvar försvagas, att man får lägre nivåer av melatonin och D-vitamin under vintern, samt att vårt beteende förändras och vi tillbringar mer tid inomhus. Men också väderpåverkan, såsom temperatur, luftfuktighet och UV-strålning kan ha effekt.

I en ny studie har forskare från NASA:s Jet Propulsion Laboratory (JPL) i södra Kalifornien och University of Southern California undersökt utbrott av influensa i 48 angränsande delstater i USA, med hjälp av över tio år av samlade satellitdata. Resultaten pekar på att svaret kan vara nära relaterat till det lokala vädret – och mer specifikt låg luftfuktighet.

Man har tidigare undersökt sambandet mellan luftfuktighet och influensa i liten skala, genom att titta på hur möss påverkas av viruset i relativ luftfuktighet. Men för att se om kopplingen har någon direkt påverkan på människor behövde man utföra tester i större skala.

Diagram med luftfuktighet
NASA/JPL-Caltech

Diagrammet visar nivån av luftfuktighet som signalerar influensautbrott i 48 delstater i USA. De ljusare fälten indikerar lägre luftfuktighetströsklar, medan de mörkare indikerar högre luftfuktighetströsklar. Wyoming, som är den torraste delstaten, har den lägsta tröskeln och Florida den högsta. Enheten är kilogram vatten per kilogram luft.

Ny forskning ger nya bevis

Den genomsnittliga luftfuktigheten varierar mycket runtom i världen, men även på fuktigare platser kan man se att luftfuktigheten i regel sjunker när vintern närmar sig. Det förklarar dock inte varför man kan se en säsongsberoende ökning av influensafall på såväl fuktiga som torra platser.

Forskarna från JPL och University of Southern California har tittat på data från forskningsinstrumentet Atmospheric Infrared Sounder (AIRS) och från Google Flu Trends för att undersöka korrelationen mellan väder och virus i USA.

AIRS-instrumentet finns ombord på NASA:s Earth Observing System-satellit Aqua som sändes upp 2002. Instrumentet ger profiler av atmosfäriska förhållanden – inklusive temperatur och luftfuktighet. Genom att sätta AIRS mätningar av vattenångor i den nedre atmosfären mot uppskattningar av influensafall för samma period kunde forskarna se att det i varje delstat fanns en specifik nivå av luftfuktighet som signalerade ett kommande influensautbrott.

Forskarna kunde för varje år mellan 2003–2015 se en ökning av influensafallen inom två till tre veckor efter att den specifika nivån av luftfuktighet var nådd.

Analysen ger bevis för att relationen mellan säsongsinfluensan och luftfuktighet är relativ till den lokala årliga luftfuktigheten. Det innebär att den nivå av luftfuktighet som korrelerar med influensautbrott varierar mellan delstaterna, och är beroende på områdets genomsnittliga klimat. Stater med fuktigt klimat, som de i sydöstra USA, har högre tröskelvärden än de torrare staterna i landets västra och sydvästra delar.

Studien designades inte för att svara på varför låg luftfuktighet leder till utbrott av influensa, men den bidrar till förståelsen för hur lokala väderförhållanden påverkar smittspridningen av influensa. Forskarna har använt sig av en ny kombination av datauppställningar som öppnar för nya möjligheter inom forskningsområdet, och visar på möjliga sätt att nyttja satellitdata.