Örnnebulosan
NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)

Världens största swimmingpool ska bli center för astronautträning

Företaget Blue Abyss har planer på att bygga världens största swimmingpool i Cornwall, Storbritannien. Poolen ska rymma en vattenmängd motsvarande 168 miljoner koppar te, och är designad för astronautträning och utveckling av undervattensrobotar.
Blue Abyss pool kommer ha ett 50 meter djupt schakt för att simulera minimala gravitationsförhållanden.
Blue Abyss
Blue Abyss pool kommer ha ett 50 meter djupt schakt för att simulera minimala gravitationsförhållanden.
Publicerad
2021-06-21
Dela artikel:

Den planerade jättepoolen blir 50 meter lång och 40 meter djup. Den kommer ha ett trappgolv och dessutom ett schakt som är ytterligare 50 meter djupt. Blue Abyss säger i ett uttalande att poolen ska rymma 42 000 kubikmeter vatten. Det motsvarar 17 simbassänger enligt olympisk standard, eller 168 miljoner koppar te.

Men bygget är ännu inte igång. Planen är att bygga anläggningen nära Cornwall Airport Newquay, eftersom flygplatsen är tänkt att bli en rymdbas från 2021. Blue Abyss förhandlar just nu med kommunen i Cornwall för att få köpa tomter nära den framtida rymdbasen. Efter det väntar ansökan om planeringstillstånd.

Undervattenscentret ska vara redo att öppnas under 2023, och blir hem till mer än bara poolen. Anläggningen ska även ha hypobariska och hyperbariska kamrar som simulerar effekterna av högt och lågt tryck. Det kommer också finnas en mikrogravitationsdräkt, ett träningscenter med klassrum och boendefaciliteter på plats.

Blue Abyss har fortfarande inte uttalat sig om de 150 miljoner pund som kommer krävas för att bygga centret. En av företagets styrelsemedlemmar är den brittiske astronauten Tim Peake, som tillbringade 186 dagar på den internationella rymdstationen 2016.

- Cornwall är det perfekta hemmet för Blue Abyss. Regionen har stor potential inom rymd, flygfart och förnybar energi, säger Tim Peake i ett uttalande.

Anläggningen är designad av den brittiske arkitekten Robin Partington, som också är känd för att ha designat den distinkta skyskrapan the Gherkin i London. Idén att bygga ett undervattenscenter i Cornwall kom från John Vickers, en tidigare dykinstruktör inom den brittiska militären.

- Vi planerar en anläggning som blir unik i sin sort, med en stor bredd av potentiella användningsområden inom många industrier som Cornwall och sydvästra Storbritannien är kända för, säger John Vickers i ett uttalande.

Blue Abyss kommer bli en gigantisk forskningsanläggning för rymd, vattenenergi, undervattensrobotik, mänsklig fysiologi, försvar, nöje och maritima industrier, fortsätter han.

Stor pool
Blue Abyss

Undervattensanläggningen kommer ha ett öppningsbart tak för att stora föremål enkelt ska kunna tas in genom kran.

Enligt planerna ska anläggningens tak kunna öppnas genom skjutbara plattor. På så sätt kan en 30 ton tung kran sänka ner stora föremål i poolen. Föremålen kan vara kopior av delar till den internationella rymdstationen, eller konstgjorda grottsystem för att testa fjärrstyrda ubåtar.

Poolens temperatur, belysning och salthalt kommer också kunna justeras för att simulera olika förhållanden, inklusive olika strömmar på olika djup.

Pooler för astronautträning är ingenting nytt

NASA personal tränar för framtida månlandningar i Neutral Buoyancy Laboratory i Houston, Texas.
NASA

NASA personal tränar för framtida månlandningar i Neutral Buoyancy Laboratory i Houston, Texas.

NASA:s Neutral Buoyancy Laboratory (NBL) i Houston, Texas, är idag en av världens största inomhuspooler. Poolen mäter 61,5 meter på längden, 31,1 meter på bredden och 40 meter på djupet. NBL rymmer cirka 23 miljoner liter vatten, jämfört med Blue Abyss planerade 42 miljoner liter.

NBL används bland annat för att förbereda astronauter inför rymdpromenader. I poolen kan besättningar träna i simulerad viktlöshet. Astronauter i rymddräkter sänks ner i poolen med hjälp av vikter. Väl under ytan genomförs övningar som simulerar den typ av aktiviteter som behöver göras utanför rymdfarkoster.

Rymdbloggen