Rymdkameror förses med artificiell intelligens hero

Rymdkameror förses med artificiell intelligens

Rymdkameror förses med artificiell intelligens
CERN/Maximilien Brice.
Publicerad
2018-12-04
Dela artikel:

Just nu utvecklas och testas ny teknik för att framtidens rymdkameror ska kunna ta bättre bilder med hjälp av artificiell intelligens. En av de aktörer som bidrar till den nya tekniken är teknikföretaget Cobham Gaiser med filialer i Sverige. 

Under ledning av Esa arbetar ett team av ingenjörer och företag med att utveckla ett AI-chip kallat Myriad 2. Ett chip som kan öka prestandan i alla system som använder en kamera, däribland satelliter som övervakar jorden. Chipet är kopplat till en familj av integrerade kretsar som använder sig av processorn Leon från Cobham Gaiser. 

Esa utreder nu möjligheterna att använda Myriad 2 i arbetet med att ta bilder under framtida rymduppdrag, och då kunna minska mängden data som behöver skickas tillbaka till jorden. Om en kamera självständigt kan bestämma avståndet till ett objekt och avgöra hur snabbt det rör sig, kan den ta många fler och bättre bilder. Myriad 2 kan möjliggöra för instrument, att på egen hand, identifiera intressanta egenskaper och på så sätt upptäcka exempelvis plötsliga översvämningar eller skogsbränder, ta bilder av dem och skicka ner till jorden.

Men precis som allt annat som ska flyga i rymden måste även Myriad 2 först testas för den kraftiga strålning som en rymdresa innebär. I världens största partikelfysiklaboratorium, Cern i Schweiz, har man därför utsatt Myriad 2 för den mest intensiva strålningen av ultrahöga joner som finns.

Resultaten är nu under analys, men Esa hoppas kunna använda Myriad 2 till att bland annat identifiera fartyg och i arbetet med med klimatövervakning.

Läs mer om utvecklingen och testerna av Myriad 2 här.

CERN/Maximilien Brice.

Myriad 2.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen