Bloggen - Solsystemet

En bit av Mars ska återvända hem

En bit av Mars ska återvända hem
NASA/JPL-Caltech.
´
Publicerad
2018-02-22
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

En bit av en meteorit från Mars ska skickas tillbaka till den röda planeten tillsammans med en robot i Nasas rymduppdrag Mars 2020. Förutom att leta efter tecken på tidigare liv ska flera prover tas som på sikt kan hämtas tillbaka till jorden av framtida marsuppdrag.


Mars 2020 är ett rymduppdrag som består av en robot som ska landsättas på Mars. Roboten ska undersöka Mars miljö, dess geologiska processer och historia, samt utforska möjligheten till tidigare liv på planeten. Roboten ska samla in prover från planetens yta som potentiellt kan tas med tillbaka till jorden i framtida rymduppdrag.


En av robotens många instrument, Sherloc, består bland annat av en ultraviolett laser som ska söka efter organiska ämnen och mineraler som kan vara tecken på tidigare mikrobiellt liv. Instrumentet arbetar med extremt hög precision vilket kräver att lasern kalibreras och ställs in helt rätt innan avfärd. Till det används olika material att testa på, vanligtvis sten eller metall. Men i det här fallet ska man nu använda en bit marsmeteorit för kalibreringen.


Det finns bara omkring 200 meteoritbitar från Mars på jorden. För att hitta den rätta meteoriten för uppdraget vände man sig till NASAs Johnson Space Center i Houston och till Naturhistoriska museet i London. Man behöver en meteorit i så gott skick att den inte spricker och gå sönder av de starka krafter den kommer utsättas för under start och landning. Man valde då meteoriten Sayh al Uhaymir 008 (SaU008) som hittades i Oman 1999. En bit som forskare har fastställt att den slitits loss från Mars yta för miljontals år sedan ska nu alltså användas dels för att kalibrera instrumentet och sedan få återvända hem till den röda planeten.





 




Marsmeteoriten Sayh al Uhaymir 008 hittades i Oman 1999.



 




Mars 2020 rover med instrumentet Sherloc långt ut på armen.

Läs mer om Mars 2020 här.