Bloggen

Första besöket i det uppblåsbara rymdrummet

Här glider astronauten Jeff Williams in i ISS nya modul Beam.
Bigelow Aerospace Twitter (@BigelowSpacE)
´
Publicerad
2016-06-08
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

I förra veckan lyckades besättningen på ISS blåsa upp rymdstationens nya modul Beam, efter lite komplikationer. Under måndagen gled två av astronauterna in i den uppblåsbara delen för första gången.

Amerikanska astronauten Jeff Williams var den första att öppna luckan till den nya modulen Bigelow Expandable Activity Module, Beam. Tillsammans med kollegan Oleg Skripochka från Ryssland gled de sedan in i modulen för att hämta ett luftprov och se till så att allt såg bra ut. Och det gjorde det! De beskriver att luften inne i Beam var kall och allt såg rent och fint ut.

Vi på Rymdkanalen följer med spänning utvecklingen av den här typen av modul och hur den kan komma att användas inom rymdfart framöver.

I den här filmen ser du när astronauterna Jeff och Oleg gjorde entré genom att glida in i den nya modulen för allra första gången. 

Kort om Beam:
Beam, Bigelow Expandable Activity Module, är en uppblåsbar modul som kopplats till rymdstationen för att testas i rymden. Tanken är att moduler som denna ska kunna fungera som extra utrymme både på rymdstationer men även på andra planeter som människan siktar på att besöka i framtiden.

Läs mer om Beam i våra tidigare inlägg här.


Astronauten Jeff Williams kontrollerar så att allt står rätt till inne i Beam.
Astronauten Jeff Williams kontrollerar så att allt står rätt till inne i Beam.

Källa: Nasa TV.

Beam är rymdstationens senaste modul.
Beam är rymdstationens senaste modul.

Källa: Nasa.