Bloggen

Rymdteleskop finslipar ögonoperationer

Rymdteknik hjälper till att göra ögonoperationer säkrare. Källa: Wikipedia/C.A.Bascom.
´
Publicerad
2014-03-11
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Nu kan läkare rädda synen på människor som hotas av blindhet med hjälp av rymdteknik.  Tekniken utvecklades till ESA:s planerade rymdteleskop Darwin men används nu för att stabilisera  operationsmikroskop.

Vid vissa ögonoperationer arbetar läkarna mindre än 1 millimeter från ögat och med näthinnan som bara är en halv millimeter tjock. Då gäller det att utrustningen inte skakar eller rör sig. För att kunna se operationsområdet används ett kraftfullt mikroskop som monterats i operationssalens tak. Men läkarna vid University Eye Clinic Maastrich i Nederländerna märkte att deras mikroskop skakade, vilket gjorde en av fem ögonoperationer omöjliga. Det var vinden som blåste utanför byggnaden som var tillräcklig för att skapa vibrationer i mikroskopet. En vibrationsdämpare monterades mellan taket och mikroskopets arm. Och det fungerade!

Tekniken lånades från planetjägaren Darwin som skulle iaktta planeter utanför vårt solsystem. Där hade forskarna också problem med skakningar när de testade att ta emot signaler från teleskopet. Nu har ESA fått fler förfrågningar från andra sjukhus ibland annat i Kanada, Österrike och Storbritannien som också vill prova tekniken.


Rymdteleskopet Darwin som skaskulle leta efter jordliknande planeter som liknar jorden. Efter förstudier och viss teknikutveckling har projektet stoppats.Men ännu är det inte klart om projektet kommer genomföras. Källa: ESA/Medialab.
Bild: Rymdteleskopet Darwin skulle leta efter jordliknande planeter . Efter förstudier och viss teknikutveckling har projektet stoppats. Källa: ESA/Medialab.