Nu lanseras Swea – fria satellitdata över Sverige

Swea är ett satellitdataverktyg där du kan hämta och arbeta med öppna satellitdata – helt gratis. Tjänsten är utvecklad och drivs av myndigheten Rymdstyrelsen.
Publicerad
2017-02-20
Uppdaterad
2019-01-22
Dela artikel:

Uppdaterad 22 januari 2019:
Rymdstyrelsen avvecklar satellitdataverktyget Swea.

Alla får fritt använda data från Swea, men primära målgrupper är myndigheter i deras dagliga arbete, företag som vill leverera tjänster eller produkter som bygger på öppna satellitdata samt forskare. Swea ger tillgång till data så som den levereras från rymdorganisationen Esa, men erbjuder också bilderna projicerade i olika referenssystem, möjlighet att producera mosaiker och tidsserier och en hel del annat.

Arkivet innehåller radarbilder från satellitparet Sentinel-1 och optiska bilder från Sentinel-2. Optiska bilder från Landsat 8 och data från Sentinel-3, som kan ge information om så skilda saker som havets färg och temperatur, skogsbränder och ökenspridning, kommer att bli tillgängligt senare under 2017. Data kan nås både via ett webbgränssnitt och via ett öppet API.

Sentinelsatelliterna finansieras och drivs av EU tillsammans med rymdorganisationen Esa, Sverige bidrar genom vårt medlemskap i både Esa och EU. Fördelen med sentinelsatelliterna är ett de ger omfattande och kontinuerlig data. Till exempel kommer Sentinel-2-satelliterna att ge data över svenskt territorium minst var femte dag.

I anslutning till Swea finns även ett supportforum där användare kan läsa guider och få hjälp av experter på systemet via telefon eller mejl.