Ett äventyr i tyngdlöshet

Hur går astronauterna på toaletten i tyngdlöshet? Vad gör astronauter i rymden? Baskunskaper om bemannade rymdfärder och livet på en rymdstation är ämnet i detta kompletta skolpaket. Materialet skapar möjlighet att på ett lustfyllt sätt närma sig naturvetenskapen.
´
Publicerad
2018-04-27
Dela artikel:

Det här materialet är främst avsett för elever i årskurs 3, 4 och 5.

 

Skolmaterial i tre delar

Materialet består av tre delar, en bok, en lärarhandledning och en DVD.

Elevmaterialet på 32 sidor, består av en berättelse om två barn, Hanna och Hans Solo, som smiter med på en rymdfärja upp till den internationella rymdstationen, ISS. Verklighet blandas med fantasi och vi får följa barnen under några intensiva dagar bland astronauter, satelliter och basketbollar. För varje kapitel finns återkopplande frågor och faktarutor. Elevmaterialet avslutas med ett rymdspel för repetition av fakta.

Ladda ner Vi rymmer till rymden (PDF, 4 MB)

Lärarhandledningen är fylld av idéer, ordförklaringar, förslag på arbetsmoment, litteratur- och länktips. 15 sidor.

Ladda ner lärarhandledningen (PDF 0,1 MB)

Filmen "Ett besök på rymdstationen ISS" ger oss en inblick i verklighetens rymdstation. Vi får följa med den spanske astronauten Pedro Duque som visar oss runt på ISS. Längd:12 minuter. 

Se filmen på Youtube.

Filmen från rymdstationen här ovan har nu ett par år på nacken och informationen i den är inte helt aktuell. NASA publicerade 2016 en film där man får flyga igenom rymdstationen och se hur det ser ut i alla delar. Den filmen hittar man här:

Take a tour of the International Space Station

I januari 2020 publicerade ESA en lång video med astronauterna Luca Parmitano och Drew Morgan som ger en komplett tur genom ISS. Den är dock på engelska utan text men väldigt informativ. Den filmen hittar man här:

Grand tour of the International Space Station

Inget tryckt material

Tyvärr har det tryckta materialet tagit slut. I finns i dagsläget inga planer på att trycka en ny upplaga.