Mission X – Träna som en astronaut hero
Utbildning

Mission X – Träna som en astronaut

Mission X – Träna som en astronaut! är ett projekt som fokuserar på hälsa, kost, motion och vetenskap, och vill inspirera barn att träna som en riktig astronaut.
Mission X – Träna som en astronaut
Publicerad
2020-09-18
Dela artikel:

I skolprojektet Mission X, med deltagande skolor från stora delar av Europa, tränar eleverna på att samarbeta och att tänka och arbeta vetenskapligt när de både ska lösa naturvetenskapliga uppgifter och genomföra fysiska aktiviteter som fokuserar på styrka, uthållighet, balans och samordning (vänder sig till elever i åldern 8 - 12 år men många övningar passar elever från förskolan och uppåt).

Mission X - Träna som en astronaut är ett kostnadsfritt utbildningsprogram som utvecklats av forskare vid NASA, träningsexperter som arbetar med astronauter och rymdorganisationer över hela världen. Mission X utgår från elevernas intresse för rymden för att inspirera dem att lära sig mer om vetenskap, kost, motion och rymd. Programmet riktar sig till elever i åldern 8 till 12 år, men aktiviteterna kan anpassas för andra åldrar. Programmet kan användas i skolundervisningen, under temadagar, som utmanande läxor, på fritids ... eller som en blandning! 

Alla kan delta - elever, barn och familjer

Mission X är numer inte endast ett skolprojekt, även mindre grupper som scoutgrupper eller olika föreningar kan delta, liksom familjer. Var med i den spännande utmaningen ”Gå till månen”. När ni klarat olika Mission X-aktiviteter får ni poäng som hjälper Luna och Leo att gå till månen. Anmäl skollaget, föreningen eller familjen i formuläret nedan så kan ni vara med.

Ni kommer att ställas inför fysiska övningar där ni får träna bland annat styrka och uthållighet. Utmaningarna ni ställs inför kan till exempel vara att styrketräna besättningen, genomföra en rymdpromenad, hoppa till månen, klättra upp för ett berg på Mars eller resa till en annan planet. De fysiska aktiviteterna i Mission X är inspirerade av den utbildning som riktiga astronauterna genomför inför sin resa till rymden. Ni kommer också att utsättas för vetenskapliga utmaningar där ni får öva era kunskaper inom teknik, fysik, kemi och matematik. Ni kommer att få träna er att samarbeta och att argumentera för er lösning.

Så här fungerar Mission X:

Steg 1: Registrering

För att komma igång, registrera er nedan.

Steg 2: Ladda ned aktiviteterna

Besök Mission X webbplats för att ladda ned alla aktiviteter och övningar som ni ska genomföra för att klara uppdraget att hjälpa Luna och Lea att gå till månen. Ni bestämmer själva hur många av dessa övningar ni vill genomföra under projektperioden.

Steg 3: Ladda ned elevens loggbok och träningsöversikten

Här hittar ni Mission X loggbok för elever (alla kan använda den). Passa även på att ladda ned den utskriftsbara affischen Träningsöversikten, den kan ni sätta upp i klassrummet, på kylskåpet eller annan bra plats. På den kan ni markera hur många poäng ni samlat in genom att sätta upp poängmärkena som ni skrivit ut.  

Steg 4: Läs mer och se en film

Läs igenom välkomsthäftet för att få information om hur ni registrerar poäng och fullföljer uppdraget! Ni kan också se en introduktionsfilm här.

Övningarna som genomförs i ”Mission X – träna som en astronaut” har utvecklats i samarbete mellan NASA(National Aeronautics and Space Administration), ESA(European Space Agency – Europeiska rymdorganisationen), forskare och astronauternas egna tränare.

Mer information om Mission X hittar du här. Du kan även kontakta Perina Stjernlöf, perina.stjernlof@snsa.se

Registrering Mission X