Är du förskollärare eller fritidspedagog och gillar rymden?

Ansök då till vårt Skolråd!
Skolråd
´
Publicerad
2020-02-04
Dela artikel:

Vi på Rymdstyrelsen håller på att utveckla vår skol- och utbildningsverksamhet. Vi producerar läromaterial och är med och arrangerar utbildningar. Sverige har i flera år varit en del av Nordic Esero. Det är den europeiska rymdorganisationen Esas utbildningssatsning i de nordiska länderna. För varje år som går har rymdintresset från svenska förskollärare, fritidspedagoger, lärare och elever ökat och allt fler vill gå utbildningar som fokuserar på rymden. Därför har vi bestämt att under nästa år undersöka möjligheterna att starta ett eget Esero i Sverige och nu behöver vi din hjälp som förskollärare eller fritidspedagog, var med i vårt Skolråd!

Ett svenskt Esero skulle göra det möjligt att i högre grad utveckla lärar- och pedagogfortbildningar som är mer anpassade efter de svenska läroplanerna och de behov som finns. Det skulle också öka flexibiliteten att utveckla program och annan rymdrelaterad verksamhet som passar den svenska förskolan och skolan. Riksdagen har i den nya rymdstrategin sagt att Rymdstyrelsen ska inspirera unga kvinnor och män att söka tekniska och naturvetenskapliga utbildningar på gymnasie- och högskolenivå. Sverige ska också vara ett föregångsland när det gäller att ge likvärdiga möjligheter för kvinnor och män att satsa på en karriär inom rymdverksamhet. Ett svenskt Esero skulle öka dessa möjligheter och ge barn och unga en möjlighet att lära sig mer om rymden redan i förskolan och vidare upp genom grund- och gymnasieskolan.

Hur ska vi utforma ett svenskt Esero, vad vill förskollärare, fritidspedagoger och lärare att vi ska satsa på? Vilka organisationer och företag ska vi samarbeta med? Dessa och många fler frågor vill vi bolla och diskutera med dig. Därför tänker vi starta ett Skolråd som ska bestå av en liten grupp förskollärare, fritidspedagoger och lärare som tycker att rymden är det mest spännande som finns och som vill vara med och utveckla rymdintresset i Sverige.

Nu söker vi dig som är utbildad förskollärare eller fritidspedagog. Vi vill gärna få till en mix av olika åldrar och stadier i gruppen och har redan många sökande lärare men saknar både förskollärare och fritidspedagog. Tycker du att det låter intressant att ingå i vårt skolråd? Skicka ett mail till perina.stjernlof@snsa.se senast den 17 februari 2020 och berätta lite kort om dig själv och vad du skulle bidra med i vårt Skolråd.