Är du 38 ljusår gammal? Nej, det går ju inte. Ett ljusår är ju inte ett mått på tid, trots att det heter ”år”, utan ett mått på längd. Närmare bestämt hur långt ljuset når på ett år. 
Andromedagalaxen.
David (Deddy) Dayag
´
Publicerad
2023-09-05
Dela artikel:

Ett ljusår är långt. Nästan ofattbart långt och trots det kommer man nästan ingenstans om man reser ett ljusår ut i rymden. Du kommer inte ens kunna lämna solsystemet som sträcker sig ungefär 1,5 ljusår bort. Men hur långt är ett ljusår då?

Ett ljusår, det vill säga den sträcka en ljusstråle färdas i vakuum under ett år, är 9,46 biljoner kilometer, eller mer exakt 9 460 730 472 580 800 meter (siffrorna kan variera lite beroende på vem man frågar). Superlångt med andra ord och det innebär ju samtidigt att ljuset också färdas väldigt snabbt om det hinner så långt på bara ett års tid. För att få en uppfattning om hur snabbt kan vi kosta på oss en jämförelse.

För att ta sig till månen, som ligger runt 384 400 kilometer från jorden, behöver moderna bemannade rymdfarkoster ungefär tre dagar. Att nå vår närmaste planet, Mars, skulle ta ungefär sju månader i samma hastighet. Ljuset är mycket snabbare än så.

För att färdas till jorden, som i genomsnitt befinner sig 149 600 000 kilometer från solen, tar det ljuset bara 8 minuter, eller ungefär 0,0000158 ljusår. Skulle vår snabbaste farkost för bemannade rymdfärder ge sig på att nå Neptunus, den planet som ligger längst bort från jorden, skulle det ta ungefär tolv år, för ljuset tar samma resa runt fyra timmar.

Läs mer om ljusår