Sverige och Frankrike tecknar fördjupat rymdsamarbete

I samband med Frankrikes statsbesök förnyades det strategiska innovationspartnerskapet mellan Sverige och Frankrike. En nyckelsektor i partnerskapet är rymdsektorn, för att bidra till att säkra Europas egen tillgång till rymden och förbereda för framtiden. Den 31 januari undertecknades två nya samarbetsavtal mellan svenska Rymdstyrelsen och Frankrikes nationella centrum för rymdstudier, CNES.
Sverige och Frankrike tecknar fördjupat rymdsamarbete
Det svensk-franska rymdsamarbetet utvecklas. Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman och Philippe Baptiste, ordförande för CNES, undertecknade två nya avsiktsförklaringar den 31 januari i Stockholms stadshus i samband med Sweden – France Business Forum.
´
Publicerad
2024-02-01
Dela artikel:

Sverige har en lång tradition av rymdsamarbeten med Frankrike och Frankrikes rymdstyrelse, CNES. Den 30 januari undertecknades ett förnyat innovationspartnerskap länderna emellan av Frankrikes president Emmanuel Macron och Sveriges statsminister Ulf Kristersson. I det förnyade partnerskapet (pdf) står det bland annat att Sverige och Frankrike ska främja rymdsektorn som en motor för innovation och hållbar utveckling. Partnerskapet mellan Sverige och Frankrike ska ha ett helt och hållet operativt perspektiv och grunda sig på konkret samarbete, gemensamma projekt och identifierade aktörer.

Dagen efter, den 31 januari, undertecknades två nya avsiktsförklaringar av Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman och CNES ordförande Philippe Baptiste. Den ena gäller ett samarbete om vetenskapliga ballonguppsändningar under 2024 från rymdbasen Esrange i Kiruna. Man kommer inom avtalet även att diskutera framtida ballongkampanjer, särskilt transatlantiska. Den andra avsiktsförklaringen gäller ett möjligt samarbete mellan industrin i Sverige och Frankrike för att utveckla en satellit som ska mäta växthusgaser och bidra till förbättrade klimatmodeller.

– Frankrike är Europas mest framträdande rymdnation. Att Frankrike vill samarbeta med Sverige är ett kvitto på att vi betraktas som en värdefull och pålitlig samarbetspartner med unika kompetenser. Genom samarbetena får Sverige tillgång till information från rymdsystem som vi aldrig hade haft råd att utveckla själva, säger Anna Rathsman, generaldirektör på Rymdstyrelsen.

Det finns flera pågående och planerade rymdsamarbeten länderna emellan. Den 22 februari 2023 i Kiruna undertecknades ett ramavtal av Rymdstyrelsen och CNES för att utvidga och stärka det långvariga och givande samarbetet mellan de båda länderna, mot bakgrund av nya möjligheter på rymdområdet.

Länderna ska bland annat sträva efter att se till att Europas uppsändningsförmåga fortsätter att vara konkurrenskraftig på global nivå, öka samverkan om användning av rymddata inom klimatforskningen och fortsätta samarbetet om stratosfäriska ballonger, sondraketer och spårstationer. Sverige och Frankrike har ett pågående lyckat samarbete kring rymdsystemet Plejaderna som levererar satellitbilder. Det förnyade innovationspartnerskapet mellan länderna stödjer också ett samarbete mellan den franska rymdhamnen i Kourou, Franska Guyana, och Esrange i Sverige.