Dags för Sveriges nästa astronaut i rymden

Nu är det bara dagar kvar till dess att Marcus Wandt, Sveriges nya astronaut, ska göra sin första rymdresa den 17 januari. Under ett seminarium i riksdagen berättade astronauten mer om vad han ska göra under sin resa och rymdminister Mats Persson lyfte varför Sverige satsar på en astronaut. Seminariet arrangerades av Rymdstyrelsen och Riksdagens rymdgrupp.
´
Publicerad
2024-01-12
Dela artikel:

Seminariet ägde rum den 20 december i riksdagens lokaler på Mynttorget i Stockholm. Programmet handlade bland annat om den forskning som ska genomföras under rymdfärden och vikten av svensk rymdverksamhet. Under sina två veckor på den internationella rymdstationen kommer Marcus Wandt bland annat att genomföra ett experiment om stamceller för Uppsala universitet och ett om ergonomi för KTH. Utöver dessa kommer han även att delta i ett 20-tal internationella experiment i tyngdlöshet. 
 
– När stater, men också industrin tillsammans investerar stora pengar, resurser, ambitioner och engagemang i rymdsektorn så har det givit historiskt stora teknologiska kliv på en rad olika områden, sa rymdminister Mats Persson. 
 
Även Sveriges nästa astronaut, Marcus Wandt, lyfte vikten av rymdforskning. 
– Vi lär oss mycket mer om hur material, ämnen och tekniker fungerar. När vi får bort den stora inverkan som gravitationen har, men också när vi åker ut i rymden och tvingas utveckla tekniker som vi kanske inte hade gjort annars.

Program 

  • Marie-Louise Hänel Sandström, ansvarig för Riksdagens Rymdgrupp, hälsar välkomna 
  • Rymdminister Mats Persson inleder 
    Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman om Marcus Wandt och hans uppdrag 
  • Rymdstyrelsens forskningshandläggare Kristine Dannenberg om forskning och experiment som planeras att genomföras under rymdfärden. 
  • Frågestund. Bland annat berättar Marcus Wandt vad han ser mest fram emot med sin resa till den internationella rymdstationen. 

Uppsändningen är planerad till den 17 januari klockan 23.11 och sker från Kennedy Space Center i Florida, USA.