Säker satellitbaserad uppkoppling inom EU - utlysning

Satellitkonstellationen IRIS2 är EU:s svar på morgondagens stora utmaning och erbjuder förbättrad kommunikationskapacitet för statliga användare och företag, samtidigt som den säkerställer höghastighetsbredband över hela Europa. Utlysning nu öppen, informationsdag den 30 mars.
Iris 2 informationsskylt
EU
´
Publicerad
2023-03-24
Dela artikel:

Vår värld är på väg in i en ny digital era, vilket gör att vår ekonomi och säkerhet i allt högre grad är beroende av säkra och motståndskraftiga uppkopplingar.

Det nuvarande årtiondet kännetecknas av ständigt ökande behov av hyperkonnektivitet, stora tekniska omvandlingar och strävan efter digital suveränitet, och under det nuvarande årtiondet har säker uppkoppling blivit en offentlig nyttighet, med en aldrig tidigare skådad ökning av efterfrågan på satellittjänster.

I ett geopolitiskt sammanhang där cyber- och hybridhot mångdubblas, ökar säkerhets- och motståndskraftsfrågorna och kräver en kvantitativ och kvalitativ förbättring av EU:s statliga satellitkommunikationskapacitet, med inriktning på högre säkerhetslösningar, låg latenstid och högre bandbredd.

För att hantera nuvarande och framtida utmaningar och samtidigt stödja kontinentens autonomi och digitala suveränitet har EU lagt fram en ambitiös plan för utvecklingen av IRIS2, det nya rymdbaserade systemet för säker anslutning.

IRIS2 (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite) kommer att utgöra en ny rymdbaserad nod för ett digitalt, motståndskraftigt och säkrare Europa och kommer att främja europeisk konkurrenskraft och samhällsutveckling.

Utlysning och informationsdag

Den 30 mars 2023 kommer Europeiska kommissionen att anordna en informationsdag för branschen om utlysningen inom IRIS2. Utlysningen offentliggjordes på TED eTendering-plattformen den 23 mars.

Informationsdagen är ett tillfälle för alla intresserade aktörer att få information om innehållet i utlysningen, om villkoren för deltagande och om processen framöver. Informationsdagen sker online och går att läsa mer om här. Registrering måste ske senast den 28 mars.