Prestigefulla pris till svenska rymdforskare

´
Publicerad
2023-03-23
Dela artikel:

Inom bara ett par år har två svenska rymdforskare fått den prestigefulla Julius Bartles medaljen från European Geosciences Union. Denna medalj inrättades av Solar-Terrestrial Sciences Division som ett erkännande av den tyska geofysikern Julius Bartels vetenskapliga prestationer. Medaljen delas ut för framstående forskning inom sol- och jordvetenskap.

År 2018 tilldelades Masatoshi Yamauchi vid IRF i Kiruna medaljen för extraordinärt arbete inom rymdfysik och planetarisk vetenskap.

- Jag är så tacksam för denna överraskande utmärkelse och är givetvis mycket glad för den. Mitt arbete skulle inte kunna utföras om det inte vore för den här unika platsen, alla IRF:s projekt och all vänlig hjälp från mina medarbetare, sade Masatoshi Yamauchi till IRF vid tidpunkten.

I år tilldelades även Hermann Opgenoorth, professor emeritus vid institutionen för fysik på Umeå universitet, medaljen för sitt enastående bidrag till forskningen om rymdväder. I motiveringen till priset skriver EGU att Hermann Opgenoorth inte bara har bidragit till forskningen om rymdväder, utan också har utövat ett starkt ledarskap i internationella samarbeten. Han är särskilt känd för sitt engagemang för samordnade mätningar mellan rymdfarkoster och marken.

- Jag känner mig hedrad och samtidigt uppmuntrad av detta pris, sade Hermann Opgenoorth till Umeå universitet.

De båda forskarna har under sin verksamma karriär finansierats av Rymdstyrelsen.