Marcus Wandt till rymdstationen i januari 2024

Det står nu klart när, hur och med vilka den svenska astronauten Marcus Wandt kommer resa till den internationella rymdstationen. Resan kommer ske tidigast den tionde januari 2024 från det klassiska rymdcentret Kennedy Space Center i Florida.
Besättningen på Axiom Mission 3. Från vänster: Michael López-Alegría (USA), Walter Villadei (Italien), Alper Gezeravci (Turkiet) och Marcus Wandt (Sverige).
Axiom Space
Besättningen på Axiom Mission 3. Från vänster: Michael López-Alegría (USA), Walter Villadei (Italien), Alper Gezeravci (Turkiet) och Marcus Wandt (Sverige).
´
Publicerad
2023-09-12
Dela artikel:

Det är Axiom Space som arrangerar resan (Ax-3) genom ett samarbete med den amerikanska rymdstyrelsen NASA och företaget SpaceX. Besättningen består, förutom Marcus, av uppdragsspecialist och befälhavare Michael López-Alegría, pilot Walter Villadei, överste i det italienska flygvapnet samt uppdragsspecialisten Alper Gezeravci från Turkiet.

Michael López-Alegría är en mycket erfaren tidigare amerikanskspansk astronaut som hittills varit i rymden i knappt 258 dagar. Han var bland annat del av besättningen på den internationella rymdstationen när Sveriges första astronaut Christer Fuglesang gjorde sitt uppdrag vintern 2006. Idag har López-Alegría rollen som chefsastronaut hos Axiom Space.

Europas första projektastronaut

Marcus Wandt är projektanställd astronaut inom den europeiska rymdorganisationen ESA. Det är första gången ESA samarbetar med ett kommersiellt företag för att få sina astronauter ut i rymden och syftet är att genomföra svensk och europeisk forskning ombord på den internationella rymdstationen. Just nu tränas Marcus Wandt för att uppnå de krav och certifieringar som hans övriga europeiska astronautkollegor får under sin ordinarie utbildning.

- Genom Marcus Wandts flygning samarbetar Europa för första gången med ett kommersiellt rymdföretag för att genomföra en astronautflygning till den internationella rymdstationen. ESA hjälper sina medlemsstater att visa hur snabba uppdrag med kort varaktighet kan generera bra vetenskap, utåtriktad verksamhet och utbildning till stöd för STEM och hur det kan gynna livet på jorden, säger Frank De Winne, ESA:s programchef för ISS.

Marcus Wandts uppdrag kallas inom ESA för Muninn, som anspelar på en av guden Odens två korpar i den nordiska mytologin. I januari är fortfarande den danska ESA astronauten Andreas Mogensen befälhavare på rymdstationen dit han reste i slutet av augusti. Mogensens uppdrag kallas inom ESA för Huginn som var Odens andra korp. Tillsammans ska de genomföra en mängd europeiska och nationella experiment kopplade till en rad olika forskargrupper, däribland svenska.

- Vi är oerhört stolta och glada över att Marcus Wandt nu fått sitt uppdrag och sin besättning. Genom Marcus resa är Sverige med och förnyar den europeiska bemannade rymdfarten i grunden. Det finns nu fler vägar ut i rymden än någonsin tidigare och det svenska samarbetet som legat till grund för resan visar det stora intresset för rymden och dess stora potential säger Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen.

Marcus Wandts rymdresa har möjliggjorts av Sverige med stöd från Utbildningsdepartementet, Rymdstyrelsen, Försvaret, Svenska rymdaktiebolaget (SSC), Saab och industrigruppen FAM.

De andra två besättningsmedlemmarna i Ax-3 har liksom Marcus Wandt lång erfarenhet av flygning och har båda tjänstgjort i sina respektive länders flygvapen. Marcus har arbetat som test- och stridspilot för det svenska flygvapnet och är under sin projektanställning som astronaut tjänstledig från jobbet som cheftestpilot för stridsplanet Saab Gripen. 

SpaceX och NASA sköter det praktiska

Det är SpaceX och deras raket Falcon 9 med tillhörande Dragon-kapsel som kommer att sända upp Ax-3-besättningen till den internationella rymdstationen från NASA:s Kennedy Space Center i Florida, USA. Datumet är idag satt till den tionde januari. Detta kan dock komma att justeras.

SpaceX bärraket och kapsel är den officiella ersättaren till de tidigare rymdfärjorna och företaget har sedan 2011 kontrakt med NASA för att genomföra bemannade resor till den internationell rymdstationen. Väl dockad med rymdlaboratoriet kommer Marcus att tillbringa upp till 14 dagar för att i första hand genomföra forskning.

Marcus Wandt följer för närvarande ett intensivt träningsprogram inför den kommande flygningen. Marcus utbildning äger rum i Europa, USA, Kanada och Japan.

Följ uppsändningen på plats

Rymdstyrelsen stöttar medier som vill följa uppsändningen av Marcus Wandt på plats vid Kennedy Space Center i Florida. Ackrediteringen kommer att skötas av Axiom Space och öppnar troligtvis i slutet av oktober eller november 2023. Där kommer allt framgå som varje enskild journalist kommer att behöva göra för att få en ackreditering till presscentret under uppsändningen.

Vi kommer att informera här i pressrummet när ansökan har öppnat men redan nu uppmanar vi intresserade journalister att skaffa ett I-Visa som krävs för att internationella journalister ska få vistas inom NASA:s anläggningar. Läs mer om det här

Rymdstyrelsen kommer även att vara på plats under uppsändningen i Florida. 

Foton och filmer

Film där Marcus Wandt berättar om sin träning (utan textblock): https://we.tl/t-7K6hYMXng9

B-rolls för media, svenska och engelska: https://www.esa.int/esatv/Videos/2023/09/Marcus_Wandt_Muninn_mission_training

Muninn fotoalbum (registrering krävs): https://photolibrary.esa.int/collection/?sid=lbmaq1zyh

Muninn mission patch och namn: https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2023/06/Muninn_mission_patch_and_name

Följ Marcus Wandt

Rymdstyrelsen Facebook: https://www.facebook.com/rymdstyrelsense 

Rymdstyrelsen Instagram: https://www.instagram.com/rymdstyrelsen_snsa/

ESA Exploration blog: https://blogs.esa.int/exploration/?s=marcus+wandt

Marcus Wandt X: https://twitter.com/astro_marcus

Marcus Wandt Instagram: https://www.instagram.com/esaastro_marcus/ 

Axiom Space: https://www.axiomspace.com/

Rymdstyrelsen: https://www.rymdstyrelsen.se/astronaut