Den svenska ESA-astronauten Marcus Wandt får resa till den internationella rymdstationen

Nu är det klart att den svenska astronauten Marcus Wandt får resa till den internationella rymdstationen inom det kommande året. Detta har möjliggjorts genom ett samarbete mellan den svenska staten, näringslivet och den europeiska rymdorganisationen ESA.
Marcus Wandt fotas på Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
´
Publicerad
2023-06-16
Dela artikel:

Sverige har fått en möjlighet att genomföra en bemannad rymdfärd för första gången sedan 2009. Nu står det klart att det blir astronauten Marcus Wandt som ska representera Sverige.

Marcus Wandt är sedan november 2022 uttagen som astronaut hos den europeiska rymdorganisationen ESA. Då antogs han som reservastronaut med möjlighet att anställas för specifika uppdrag. Ett sådant uppdrag har nu erbjudits genom ett samarbete mellan ESA och Rymdstyrelsen.

– Det är en stor ära att få representera Sverige i den internationella skaran astronauter. Jag vill vara med och flytta gränserna för mänskligheten. När vi siktar mot något svårt och utmanande tvingar det fram innovation och tekniska kliv snarare än tekniska steg. Genom att utveckla saker för att klara oss i rymden tvingar vi fram innovation som vi kommer att kunna ha nytta av över generationer. Detta driver mig starkt, säger Marcus Wandt.

Rymdstyrelsen arbetar, tillsammans med ESA, på ett förslag till ett ambitiöst vetenskapligt, tekniskt och pedagogiskt program för Marcus som kan genomföras i det europeiska rymdlaboratoriet Columbus på den internationella rymdstationen.

– ­Det krävs fortsatta satsningar på rymd för att det gör att samhället utvecklas. Det är genom rymden som vi får verktyg till två stora samhällsutmaningar, klimatfrågor och säkerhetsfrågor. Jag är stolt att vi idag kan presentera att Marcus Wandt blir nästa svenska astronaut som ska ut i rymden, säger Anna Rathsman, generaldirektör på Rymdstyrelsen.

Just nu följer Marcus ett intensivt träningsprogram för att uppfylla de höga krav som ställs för rymdfärder. Detta genomförs på olika träningsanläggningar i både USA och Europa.

Marcus Wandts flygning blir också unik genom att det är första gången som flera svenska intressenter är med och finansierar en astronautflygning genom ett utökat svenskt bidrag till ESA. Utöver Utbildningsdepartementet och Rymdstyrelsen medverkar Försvaret, Svenska rymdaktiebolaget (SSC), Saab och industrigruppen FAM.

Fakta om Marcus Wandt

Marcus Wandt är född 1980 och är utbildad elektroteknikingenjör på Chalmers tekniska högskola. Han har även genomgått officersprogrammet på Militärhögskolan Karlberg och är utbildad stridspilot i både Sverige och i USA med ett förflutet som stridspilot inom Försvarsmakten.

I och med projektanställningen som astronaut hos ESA blir Marcus nu tjänstledig från tjänsten som chefstestpilot på Saab i Linköping där han till vardags bor tillsammans med sin familj.