Rymdstyrelsens konsultation inför ESA:s ministerrådskonferens, CM22

Den 22 februari höll Rymdstyrelsen en konsultation gällande ESA Ministerrådsmöte i november 2022, CM22. Vi ser mycket positivt på det ökande intresset för rymdområdet och den nytta som rymden kan ge.
ESA emblem i rymden
ESA/NASA
´
Publicerad
2022-02-23
Dela artikel:

Den 23-24 november 2022 samlas det Europeiska rymdorganet ESA:s råd på ministernivå, CM22, för att besluta om inriktningen av ESA:s långsiktiga rymdpolitik samt innehåll i och omfattning av ESA:s framtida program. Vid ministerrådsmötet ska alla länder även anmäla sina bidrag till de olika program som föreslås.

Rymdstyrelsen representerar Sveriges i ESA och avser vid CM22 att anmäla ett svenskt bidrag om c:a 2.5 mdr kronor för den kommande 3-5 årsperioden. Fördelningen av bidraget görs utifrån den svenska rymdstrategin, rymdstyrelsens strategi, och intressen från svenska forskare, företag och användare. De flesta av ESA:s program baseras på medlemsländernas användarintressen och Rymdstyrelsen kan påverka såväl innehåll som omfattning och inriktning.

Vid konsultationen, som hölls i närheten av Rymdstyrelsens lokaler i Solna Strand i Stockholm, presenterade Rymdstyrelsen ESA:s programförslag. Deltagarna gavs möjlighet att ställa frågor och framföra åsikter om hur det svenska bidraget bör disponeras. Konsultationen är en viktig del i Rymdstyrelsens planering och en grund för det förslag som kommer att presenteras för regeringen nästa höst.

Presentationsmaterial

Här kan du ladda ner ett samlat dokument (PDF) med de presentationer som hölls under konsultationen.

Samlad presentation - den 22 februari 2022

Se allt i efterhand

Nu finns hela konsultationen på vår Youtube-kanal