Rymdstyrelsen tar solsystemet till Helsingborg i sommar

Under den internationella stadsmässan H22 City Expo i Helsingborg kommer Rymdstyrelsen sprida kunskap om rymden med hjälp av solsystemets planeter i en stor utställning på Sundstorget mitt i stan.
Solsystemet
NASA
Publicerad
2022-03-17
Dela artikel:

Planetgatan runt Sundstorget i Helsingborg är en utställning som kan upplevas under hela H22 City Expo, 30 maj-3 juli. På den öppna platsen i centrala staden hänger månen och de åtta planeterna som gigantiska bollar i höga bågar över besökarnas huvuden.

Månen och planeterna är upplysta med LEDlampor vilket kommer att bjuda på en särskilt spännande upplevelse när det skymmer. Under dagarna finns möjligheter till självinstruerande turer för den som är vetgirig och intresserad av fördjupad kunskap om vårt solsystem.

Rymdstyrelsen deltar även under H22 Arena den 13-16 juni med öppna samtal och föredrag. Spännande talare, och kanske någon astronaut, kommer att vara på plats och beröra ämnen som hur rymddata kan vara användbart i modern stadsplanering och hur cirkulära system kan skapas i rymden och i snabbväxande urbana miljöer.

– Rymdstyrelsen vill uppmärksamma hur rymdverksamheten inte bara kan lära oss mer om universum utan i lika hög grad om vår egen planet och hur den mår. Med hjälp av rymdteknik och data från rymden lär vi oss kontinuerligt mer om exempelvis klimatförändringar, hur den påverkar oss och hur vi kan planera och utveckla för att skydda oss. Rymdtekniken kan användas även till ett mer hållbart och cirkulärt samhälle säger, generaldirektör Anna Rathsman.

H22 City Expo

Den 30 maj – 3 juli, 2022, bjuder Helsingborgs stad in världen till att ta del av stadens hållbara och innovativa samhällslösningar under den internationella stadsmässan H22 City Expo. Med fokus på ett långsiktigt innovations- och förändringsarbete genom bland annat cirkulära lösningar, hållbar stadsutveckling och smart teknologi kan besökarna under mässan se, uppleva och utforska innovationer som formar framtidens smarta och hållbara stad.