Rymdstyrelsen byter raket för svensksatelliten Mats

Ett nytt avtal slutits mellan huvudentreprenören, OHB Sweden AB, och amerikanska RocketLab för uppsändning av satelliten Mats från RocketLabs uppsändningsbas på Nya Zeeland.
Rymdstyrelsen byter raket för svensksatelliten Mats
Rymdstyrelsen
Publicerad
2022-07-12
Dela artikel:

Som en direkt följd av den ryska invasionen i Ukraina avbröt Rymdstyrelsen tidigare i år planerna på att sända upp den svenska forskningssatelliten Mats med en rysk bärraket. Nu har ett nytt avtal slutits mellan huvudentreprenören, OHB Sweden AB, och amerikanska RocketLab för uppsändning av satelliten Mats från RocketLabs uppsändningsbas på Nya Zeeland.

Under hösten kommer Mats att transporteras till Nya Zeeland och monteras på den bärraket som ska placera Mats i en optimal omloppsbana runt jorden för forskningsuppdraget. Första möjliga datum för uppsändning av Mats beräknas till 1 november 2022.

Om forskningssatelliten Mats
Mats är en svensk forskningssatellit som ska undersöka vågor i de övre delarna av atmosfären och deras inverkan på jordens klimat. Från sin bana i rymden kommer satelliten studera variation i ljuset som syreatomer avger vid 100 kilometers höjd, samt strukturer i atmosfärens högst belägna moln. Data som Mats samlar in kommer att fylla en viktig lucka i förståelsen av hur atmosfären fungerar.

Fakta, bilder och filmer om Mats