Rymdseminarium på Medelhavsmuseet

På måndagen den 20 juni arrangerade Rymdstyrelsen ett seminarium i samband med att den svensk amerikanska astronauten Jessica Meir besökte Sverige. Bland de medverkande fanns även utbildningsminister Anna Ekström.
Anna Ekström, Jessica Meir och Anna Rathsman
Andreas Lundberg
Publicerad
2022-06-23
Dela artikel:
Syftet med det seminarium som Rymdstyrelsen arrangerade den 20 juni var att lyfta vikten av rymden som forsknings- och utvecklingsområde i Sverige och internationellt. Sveriges utbildningsminister Anna Ekström, minister med ansvar för rymdfrågor, talade om möjligheter och utmaningar för svensk rymdverksamhet; den svenska astronauten Christer Fuglesang talade om vikten av svensk rymdforskning; ställföreträdande flygvapenchef Anders Persson som talade om rymden ur en säkerhetsaspekt och Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman gav en kort överblick över rymdområdet ur en svensk och europeisk kontext.
 
Seminariet arrangerades i samband med att Rymdstyrelsen bjudit in den svensk-amerikanska NASA-astronauten Jessica Meir till Sverige för en föreläsningsturné i flera städer. Under seminariet på måndagen höll Meir en föreläsning om nyttan med forskning i rymden och hon berättade även om sin tid på den internationella rymdstationen ISS. Där överlämnade hon även den flagga från Stockholms universitet som flög med henne i rymden 2019. Jessica är alumn från Stockholms universitet där hon studerat svenska, mottagare av flaggan var prorektor Clas Hättestrand.