Rymdstyrelsens budgetunderlag för 2023–2025

Sverige är en mycket kompetent rymdnation med stor potential och statligt engagemang är absolut nödvändigt för alla rymdnationer för att möjliggöra utveckling, konkurrenskraft och tillväxt. Nu presenterar Rymdstyrelsen vårt budgetunderlag för perioden 2023 - 2025.
Norra Europa från satellit
Innehåller modifierade Copernicus Sentinel-data (2018), bearbetade av EUMETSAT, CC BY-SA 3.0 IGO
´
Publicerad
2022-03-01
Dela artikel:

Europa står inför aldrig tidigare skådade samhälleliga, ekonomiska och säkerhetsmässiga utmaningar. Från det akuta säkerhetsläget till klimatförändringar som orsakar översvämningar, torka och bränder till hot mot cybersäkerheten och vår vitala infrastruktur. Dessa utmaningar drabbar hela Europa och så även Sverige.

Rymdsektorn är avgörande om man som nation ska kunna möta dessa utmaningar. Jordobservation är viktigt i såväl samhällsplaneringen som i arbetet med klimatförändringarnas effekter på vår värld. Fri och tillgänglig navigationsteknik från satelliter är direkt nödvändigt för att vårt bankväsende, elnät och börsmarknader ska fungera. Säkra krypterade och fristående kommunikationskanaler via satellit gör inte bara att Europas regeringar kan mötas enade och oberoende av andra, det säkerställer att befolkningens kommunikationskanaler står öppna även i läge av kris.

Vi presenterar tre områden vi anser extra prioriterade för att bibehålla Sverige som en stark rymdnation: ett större deltagande i den europeiska rymdorganisationen ESA, satsningar på rymdforskning och ett nationellt satellitprogram samt insatser med koppling till EU:s rymd- och forskningsprogram. Det är en fortsättning på den inriktning som lades fast i vårt förra budgetunderlag för åren 2022–2024.

Ta del av hela budgetunderlaget här