Rymdstyrelsen på plats i Dubai för IAC 2021 och World Expo

Rymdstyrelsens generaldirektör, Anna Rathsman, har varit på plats i Dubai, Förenade Arabemiraten, för att delta i programpunkter under den internationella rymdkonferensen International Astronautical Congress (IAC) 2021 samt världsutställningen World Expo 2020.
Aschbacher, Rathsman och UAE:s premiärminister.
ESA
´
Publicerad
2021-10-27
Dela artikel:

Den 25 oktober öppnades portarna för den internationella rymdkonferensen IAC, den 72:a i ordningen, det här året i Dubai, Förenade Arabemiraten. Under IAC-veckan samlas stora delar av den globala rymdsektorn för att inspirera och diskutera rymdfrågor, inte minst vilka nya områden som rymdverksamhet kan vara till nytta för mänskligheten.

Rymdstyrelsens generaldirektör, Anna Rathsman, är på plats i Dubai för att företräda Sverige och bland annat möta flera av världens rymdmyndigheter och beslutsfattare. Som ordförande för den europeiska rymdorganisationen ESA:s högsta rådgivande organ, ESA Council, deltar Anna Rathsman även i aktiviteter tillsammans med ESA:s generaldirektör Josef Aschbacher. På bilden träffar de bland andra Förenade Arabemiratens premiärminister Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum tillsammans med astronaut Hazzaa Al Mansoori, som flög tillsammans med den amerikansk-svenska astronauten Jessica Meir till den internationella rymdstationen 2019.

Rymdstyrelsen arrangerade även ett program i den svenska paviljongen på världsutställningen World Expo 2020 i Dubai den 21 till 23 oktober. Under de tre dagarna samarbetade Rymdstyrelsen med delar av den svenska rymdsektorn för att presentera Sverige som rymdnation. Det hölls bland annat ett rundabordssamtal om hur rymdteknik kan bidra till att skapa ett hållbart samhälle där bland andra Brasiliens vetenskaps-, teknologi-, och innovationsminister Marcos Pontes, den svenska astronauten Christer Fuglesang och Förenade Arabemiratens astronauter Hazzaa Al Mansoori och Nora Al Matrooshi deltog.

Som avslutande programpunkt bjöd Rymdstyrelsen även in Josef Aschbacher till paviljongen som fick möjlighet att presentera ESA:s agenda 2025 och lyssna på vad en rad svenska rymdaktörer planerar för framtiden.

IAC 2021 pågår fram till den 29 oktober och World Expo hela vägen fram till den 31 mars 2022.