Kontrakt tecknat för att bygga arktisk vädersatellit

Med hjälp av en ny europeisk vädersatellit ska det bli lättare att ställa prognoser för området över Arktis. Efter ett svenskt initiativ har den europeiska rymdorganisationen ESA nu tecknat kontrakt med företaget OHB Sweden för att ta fram Arctic Weather Satellite.
AWS
ESA–J. Huart, CC BY-SA 3.0 IGO
Publicerad
2021-03-10
Dela artikel:

Att kunna ställa precisa väderprognoser är inte bara viktigt för att veta vilka kläder man ska ta på sig på morgonen. Genom att kunna förutse plötsliga förändringar i nederbörd eller vindstyrka kan man tidigare varna boende för extremväder eller mer effektivt kunna planera jordbruk och infrastruktur. Idag finns flera satellitsystem som tillhandahåller väderdata från rymden. Bland annat ger det europeiska satellitsystemet Meteosat en ögonblicksbild över hela Europa var femte minut, men från sin position 36 000 kilometer över ekvatorn har den svårt att överblicka de arktiska områdena.

Den europeiska rymdorganisationen ESA har därför satsat på utvecklingen av ett arktiskt vädersatellitsystem som fått namnet Arctic Weather Satellite (AWS). Bygget av den första satelliten, som är tänkt att fungera som en prototyp av en kommande konstellation av satelliter, ska ledas av det svenska företaget OHB Sweden.

AWS ska ge bättre väderprognoser över Arktis genom att i en polär bana på låg höjd kunna leverera kontinuerliga atmosfärsdata. Ett varv runt jorden ska ta 97 minuter och namnet till trots ska den framtida konstellationen av satelliter ha en global täckning och erbjuda vad man inom området kallar för ”nowcasting”, det vill säga väderdata i nära realtid.

Läs mer om AWS här

Kontraktet, som är värt över 32 miljoner euro, undertecknades på tisdagen av Toni Tolker-Nielsen, ESA:s tillförordnade chef för jordobservationsprogramet och Benoit Mathieu, VD för OHB Sverige. 

- Arctic Weather Satellite visar ESA:s fortsatta engagemang för att inrätta nya, toppmoderna meteorologiska satellitsystem, samtidigt som man visar vad som kan uppnås med en kostnadseffektiv, New Space-strategi, sade Toni Tolker-Nielsen i ett uttalande till ESA.

OHB Sverige leder industrikonsortiet, som även inkluderar svenska Omnisys Instruments som huvudentreprenör för ett av instrumenten på satelliten och Thales Alenia Space som huvudentreprenör för marksegmentet. Sammanlagt omfattas 31 företag, inklusive 14 små och medelstora företag från 12 olika medlemsländer i ESA.

AWS använder samma satellitplattform som den kommande svenska satelliten Mats.

- Detta är det tredje uppdraget som förlitar sig på vår Innosat-plattform. Med detta kontrakt bevisar OHB Sverige plattformens lämplighet för en kostnadseffektiv och tillförlitlig konstruktion av Arctic Weather Satellite och andra satelliter därefter, sade Benoit Mathieu till ESA.

Det var Rymdstyrelsen som under ESA:s ministerrådsmöte lade fram förslaget för Arctic Weather Satellite. Projektet fick stöd från samtliga nordiska länder men också Frankrike, Kanada, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien samt Tyskland och Österrike.

- Arctic Weather Satellite är det första satellitprojekt som Sverige tagit initiativ till inom ESA. Att så många andra av ESA:s medlemsländer har valt att också stödja projektet är ett kvitto på att Sverige räknas som en mycket kompetent och pålitlig rymdnation. Grunden för detta lades redan i slutet av förra seklet med stora svenska satsningar från Rymdstyrelsen både nationellt och inom ESA. Det är vår förhoppning att Arctic Weather Satellite kan ligga till grund för nya svenska satsningar på rymdsektorn och visa den nytta som rymden bidrar med till samhället. Trots att vi är ett litet land kan vi faktiskt göra skillnad, säger Christer Nilsson ställföreträdande generaldirektör på Rymdstyrelsen.