ESA presenterar sin nya generaldirektör

Den europeiska rymdorganisationen ESA presenterade under torsdagen efterträdaren till den nuvarande generaldirektören Jan Wörner, nämligen österrikaren Josef Aschbacher. Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, ledde processen med att nominera Aschbacher i sitt uppdrag som ordförande för ESA Council, organisationens högsta råd.
Europa molnfritt sett från satellit.
innehåller modifierade Copernicus Sentinel-data (2017), bearbetade av Sinergise / ESA
´
Publicerad
2021-01-14
Dela artikel:

Den 14 januari höll generaldirektören för den europeiska rymdorganisationen, ESA, sin årliga presskonferens. Där presenterades året som kommer men också den tillträdande generaldirektören, österrikaren Josef Aschbacher. Som ledare för ESA Council, organisationens högsta råd, var Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman ledare för processen.

Anna Rathsman säger att det varit tufft att genomföra en transparant process med de begränsningar som pandemin har inneburit. Dessutom svårt att genomföra en demokratisk process i en omgivning av starka politiska intressen. Hon är mycket nöjd över att ESA har en ny GD på plats som dessutom har ett starkt stöd från de 22 medlemsländerna.

- Jag är mycket nöjd med utfallet av processen! Jag tror att Josef kommer att bli en mycket bra GD för ESA.

Anna Rathsman kommer i framtiden stötta GD med förankring och genomförandet av GD:s vision ”Agenda 2025” samt fortsätta arbetet med att vidareutveckla ESA som den kompetenta rymdorganisation den är.