Brand på rymdbasen Esrange i Kiruna

I samband med en planerad testbränning av raketmotorer som regelbundet genomförs på Esrange Space Center i Kiruna under morgonen uppstod en brand i området kring platsen och omkringliggande byggnader. Räddningstjänsten är på plats och släckningsinsatsen pågår. Alla personer som befunnit sig i närområdet bedöms vara i säkerhet och inga personskador är rapporterade men de materialla skadorna bedöms vara omfattande.
Esrange
Kristine Dannenberg
Publicerad
2021-08-26
Dela artikel:

Branden startade på torsdagsmorgonen klockan 09.30 i den södra delen av basområdet som använts sedan 60-talet för att skjuta upp sondraketer för forskningsändamål. ​

Inga rapporterade personskador

Inga personskador är rapporterade, men några ur personalen kommer att föras till Kiruna lasarett för kontroll. ​

Materiella skador

Det står klart att branden orsakat omfattande skador på den äldre delen av basen där raketuppskjutningar genomförts sedan 60-talet. Den exakta omfattningen är ännu för tidig att säga, men de nya delarna av basen är inte påverkade av branden.

Konsekvenser för den löpande verksamheten

Den fulla vidden av branden och dess konsekvenser för pågående och planerad verksamhet är ännu för tidigt att uttala sig om. Nu ligger fullt fokus på att hantera branden och den uppkomna situationen.

Mer information kommer löpande på: https://sscspace.com/safety-information-in-swedish/

Presskontakter:

Anni Bölenius, kommunikationschef SSC, +46 (0)73-073 033 74 90, anni.bolenius@sscspace.com