Anmäl dig till höstens Hack for Sweden 365

Anmälan är öppen till höstens första digitala hackaton i Myndigheten för digital förvaltning, DIGG:s, regi inom det nya konceptet Hack for Sweden 365. Fler aktörer inom det offentliga har engagerat sig för att möjliggöra lösningar på identifierade samhällsutmaningar. Först ut är Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Nu går vi ihop om en gemensam utmaning till hackatonet som blir den 21–22 november.
Hackathonbild
Bearbetade bilder från NASA/ESA
Publicerad
2020-10-28
Dela artikel:

Vad var det som fick er på Rymdstyrelsen att gå med som behovsägare i Hack for Sweden 365?

- Rymdstyrelsen har tidigare deltagit i Hack for Sweden och intresset för rymddata har visat sig vara stort. Tidigare har det dock inte funnits en tydlig utmaning kopplad till rymddata och en dedikerad plattform för att analysera denna data. Nu finns både den tydliga utmaningen och plattformen som möjliggör analysen av data, vilket innebär att förutsättningarna är goda för att kunna arbeta fram en spännande lösning på en stor utmaning, säger Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen.

Varför en gemensam utmaning från Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet?

- Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och SLU har ett samarbete och långa dataserier som lämpar sig väl för Hack for Sweden 365, säger Anna Lundhagen, vicerektor för Samverkan och miljöanalys på Sveriges lantbruksuniversitet.

Fler offentliga aktörer ser möjligheten med det nya konceptet där tävlingen blir ett startskott på ett pågående utvecklingsarbete kring identifierade samhällsutmaningar. Hur kommer ni myndigheter att stötta de vinnande tävlingsbidragen under och efter hackatonet?

- Vårt skogsdatalabb som vi driver tillsammans med SLU är byggd för att stödja den här typen av innovation. Efter hacket hoppas vi att det är fler som fått upp intresset och ägnar sig åt teknik som stödjer gröna näringar och hållbar utveckling.  Möjligheterna är näst intill oändliga och det händer mycket intressant på tekniksidan, säger Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen.

Stöd till tävlingsdeltagarna i fokus

Ett av målen med Hack for Sweden 365 är optimera förutsättningarna för de tävlande att ta sin idé vidare. Hur kan behovsägarna skapa goda förutsättningar för de tävlande?

-Behovsägarna kan dels ge deltagarna en djupare förståelse för det underliggande behovet som man vill ha en lösning på, dels bidra till ett ökat engagemang både före, under och efter genomförd tävling. Att Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och SLU går ihop om en utmaning är ett bra exempel på hur vi vill jobba i det nya konceptet framöver, avslutar Anna Eriksson, generaldirektör för DIGG och uppdragsgivare för Hack for Sweden inom DIGG.

Anmälan

Anmäl dig här

Den 21–22 november genomförs den första digitala deltävlingen inom Hack for Sweden 365. Två veckor senare, den 5–6 december, sker finalen där den slutliga vinnaren utses. Alla som vill utveckla lösningar på samhällsutmaningar och göra skillnad, är välkomna att delta. Platserna är dock begränsade. Max 10 lag med 4–6 deltagare per lag kan vara med.

Ett brett samarbete med flera krafter från det offentliga

Medarrangörer till höstens hackaton inom Hack for Sweden 365 är vid sidan av DIGG: Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden (CSN), eHälsomyndigheten, Lunds kommun, Rymdstyrelsen, Skatteverket, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Statistiska centralbyrån (SCB), Upphandlingsmyndigheten och Vetenskapsrådet. I samverkansgruppen ingår Internetstiftelsen, Livsmedelsverket, Riksarkivet, Västra Götalandsregionen och Vinnova.  Behovsägare det vill säga de offentliga aktörer i höstens hackaton som presenterar ett behov som söker en lösning är Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i samverkan.

Hack for Sweden i korthet

Hack for Sweden är ett offentligt initiativ för att inspirera och visa värdet av öppna data. Det är ett regeringsuppdrag som under åren drivits av olika myndigheter och skapar i dag värdefulla kopplingar mellan över 100 olika offentliga och privata aktörer i Sveriges innovationssystem. I mars 2020 fick DIGG - Myndigheten för digital förvaltning ta över initiativet. Efter succén med Hack the Crisis som blev det första hackatonet i DIGG:s regi, har konceptet tagit ett steg vidare under namnet Hack for Sweden 365. Tanken är att gå ifrån ett årligt innovationsevent till att skapa fler mer riktade innovationstävlingar (hackatons) där för-identifierade samhällsbehov och realiserbara lösningar står i fokus. Konceptet testas nu genom höstens hackaton.