Portugal inrättar rymdmyndighet

Portugal inrättar en nationell rymdmyndighet. Det innebär även att landet påbörjar byggnationen av en egen rymdbas för uppsändning av små satelliter.
Portugal Space
Publicerad
2019-04-30

Vid en formell ceremoni med landets ministerråd blev detta officiellt. Ceremonin hölls den 18 mars i staden Ponta Delgada, där den nya rymdmyndigheten kommer ha sitt huvudkontor. 

Beläget väster om Portugal i Atlanten kan Azorerna snart vara värd för Portugals första rymdbas och nya infrastruktur för satellitspårning och övervakning. Myndighetens ges namnet Portugal Space och har som mål att genomföra uppsändningar av små satelliter före 2021.

På ön Santa Maria finns även Esas spårningsstation Montes das Flores. Härifrån tar man emot telemetri i realtid från uppsändningar utförda på Esas rymdbas i Kourou.

Den nya rymdmyndigheten beskriver själva att de ska göra Portugal till en plats för rymdrelaterad innovation baserad på vetenskaplig kompetens och konkurrenskraftiga industriella möjligheter. Det särskilt när det gäller användning av små satelliter för observation av jorden. De ska även skapa högkvalificerade jobb och har som ambition att inspirera unga.

Även om Portugal nu inrättat en nationell rymdmyndighet har de haft ett rymdprogram sedan 2009 drivet av Portugals stiftelse för vetenskap och teknik (FCT) - en statlig myndighet som finansierar vetenskaplig forskning. Nationen har också varit medlem i Esa sedan år 2000.

Tillsammans med planerna för den nya rymdbasen kommer Portugal Space att bygga en ny miljövänlig raket som ska kunna sändas upp från den nya anläggningen. Av världens drygt 70 länder som etablerat egna rymdmyndigheter har endast 14 av dem möjlighet att både bygga och sända upp egna raketer.

Andra länder som nyligen upprättat egna rymdmyndigheter är Turkiet och Australien 2018 samt Nya Zeeland 2016.

Källa: Space.com och Portugal Space.