Stockholms Kulturfestival 2019 blev ett riktigt rymdepos

Ett samtal om Sverige i rymden fick runda av Stockholms kulturfestival för Rymdstyrelsens del. Under en knapp vecka har vårt favorittema genomsyrat Stockholms kulturliv och vi hoppas många, stora som små, fått upp ögonen för vad man kan åstadkomma genom att blicka mot stjärnorna.
Publicerad
2019-08-20
Dela artikel:

Det var så många besökare i Jacobs kyrka på lördagen den 17 augusti att Anna Rathsman, Christer Fuglesang och Johanna Koljonen valde att stå upp för att synas hela vägen till de bortersta bänkraderna under sitt samtal om Sverige i rymden. Under en dryg timme frågade Johanna Koljonen nyfiket ut Rymdstyrelsens generaldirektör och Sveriges hittills enda astronaut om bemannad rymdfart, Esa i förhållande till Nasa, lyckade europeiska rymdmissioner och konstaterade att en satsning på rymden ytterst är en satsning på jorden. Den röda tråden i samtalet var förhoppningen om att stimulera intresset för rymden, öka kunskapen om hur svensk och internationell rymdverksamhet samverkar och att detta leder till att Sverige kan växa som rymdnation.

Rymden var temat för årets Stockholms kulturfestival som pågick mellan 13–17 augusti och arrangerades av Stockholms stad. Terese Bonnevier, kommunikationsansvarig för festivalen, berättar att med programpunkter som rymddisco, flera samtal, film, musik, modevisning, pysselverkstad och en analog planetgata skapades ett riktigt möte mellan kulturen och rymden. På frågan om hon lärt sig något nytt om rymden hon inte redan visste svarar Terese Bonnevier att hon fått:

– Större insikt och blivit mer medveten om hur otroligt beroende vi på jorden är av rymden och att så mycket fungerar tack vare allt som styrs från rymden och all information som kommer därifrån och den forskning som bedrivs.

Philippa Staffas, projektledare för festivalen, berättar att samarbetet med Rymdstyrelsen varit bra och att kopplingen rymd och kultur bidrog till att festivalen nådde en lite bredare målgrupp än vanligt. Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen, är inne på samma spår.

– Kulturfestivalen i Stockholm lockar en stor, varierad och nyfiken publik. Det var härligt att under fem dagar se tiotusentals entusiastiska besökares upplevelser av rymd och kultur, säger Johan Marcopoulos.