Hela Sverige kan vara med och räknar stjärnor i nytt forskningsprojekt

Nu startar massexperiment Stjärnförsöket där alla som vill kan vara med och räkna stjärnor på himlen tillsammans med forskare för att möta ett växande globalt miljöproblem - ljusföroreningar.
Vetenskap & Allmänhet
Publicerad
2019-02-12

Gatlyktor, ljusskyltar och upplysta byggnader innebär trygghet och trevligare städer. Men belysning eller ljusförorening kan också ha negativa effekter på bland annat människor, djur och ekosystem. Ljusföroreningar utgör även ett hinder i studierna av stjärnhimlen.

I massexperimentet Stjärnförsöket hjälper deltagarna forskare i ett riktigt forskningsprojekt. Här mäts de ljusföroreningar som människor upplever i sin vardag - utanför huset, scoutstugan eller på skolgården. Över 10 000 elever är redan anmälda och ska nu gå ut och räkna stjärnor på himlen tillsammans med scoutföreningar, fritidsklubbar, astronomiföreningar och privatpersoner.

Metoden är enkel: En pappersrulle, en gradskiva, snöre, mutter och tejp sätts ihop till ett mätredskap och en app laddas ner till telefonen. Sedan räknar man hur många stjärnor man kan se med blotta ögat genom pappröret i nio olika riktningar på himlen. Ju färre stjärnor man kan se, desto mer ljusförorenad är platsen. Alla mätningar som rapporteras in bidrar till att skapa en karta över ljusföroreningar i Sverige.

Appen – Sjtärnförsöket – finns att ladda ner på ForskarFredag.se, App Store och Google Play.

Se de tre instruktionsfilmerna där rymdforskaren Urban Eriksson berättar vad Stjärnförsöket är, hur det går till i praktiken samt ger sina bästa tips på hur man utför mätningarna på bästa sätt.

Massexperimentet är en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag som i år har extra fokus på rymden med anledning av att det är 50 år sedan den första månlandningen. Stjärnförsöket är ett samarbete mellan Lunds universitet, Högskolan Kristianstad, Rymdstyrelsen, Svenska Astronomiska Sällskapet, Umevatoriet och Vetenskapens hus och samordnas av Vetenskap & Allmänhet.
För mer information se ForskarFredag.se