Anna Rathsman inviger ny rymdfabrik i Trollhättan

Under fredagen inviger Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman en ny rymdfabrik i Trollhättan tillsammans med Kristina Jonäng, ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen. Fabriken är en del av GKN Aerospace och ska producera turbiner och munstycken till den europeiska bärraketen Ariane 6.
Kristina Jonäng (t.v.) klipper band tillsammans med Anna Rathsman under invigningen av den nya fabriken på GKN Aerospace i Trollhättan. Foto: Jukka Lamminluoto, GKN Aerospace
Publicerad
2019-08-30

GKN Aerospace har länge utvecklat och producerat munstycken och turbiner till den europeiska bärraketen Ariane 5. Denna produktion kommer fortlöpa i den nya fabriken parallellt med nästa generation av Ariane-raketer, Ariane 6. I sin rymdverksamhet samarbetar GKN nära den akademiska världen, lokala underleverantörer och Rymdstyrelsen.

Sverige ingår i det europeiska projektet kring en oberoende bärraket för europeiska satelliters behov och har medverkat under en långt tid. Svensk kompetens är efterfrågad och viktig för nya europeiska bärraketer.

”Invigningen av den nya fabriken är ett stort steg för oss i Trollhättan och vi stärker vår roll som europeiskt centrum för munstycken till raketmotorer”, säger Martin Velander, ansvarig för rymdområdet inom GKN Aerospace.