Nasa testar svensk miljövänlig raketteknik

Publicerad
2013-09-20
Uppdaterad
2018-05-24
Dela artikel:

Svensk-amerikanskt samarbetsavtal mellan Nasa och Rymdstyrelsen

Nasa och Rymdstyrelsen har slutit avtal om tester och analys av den svenskutvecklade tekniken för grönt raketbränsle, raketmotorer och tillhörande teknologi. Rymdstyrelsen har finansierat utvecklingen av ett grönt alternativ till det mycket giftiga hydrazinbaserade bränslesystem som idag används ombord på satelliter. Sedan 2010 har det svenska företaget Ecaps flugit och verifierat ett komplett system för grön raketdrift ombord på de svenska Prismasatelliterna.

Genom det nya samarbetsavtalet mellan Nasa och Rymdstyrelsen får Nasa tillgång till både bränsle och raketmotorer för att på egen hand genomföra tester och verifiera de resultat som det svenska systemet har bevisat under tre års tester i rymden ombord på Prismasatelliterna.

- Den teknik som företaget Ecaps har utvecklat, med stöd från Rymdstyrelsen, har ett försteg på många år gentemot konkurrerande gröna alternativ. Ecaps gröna system för framdrivning av satelliter är en unik svensk exportprodukt, säger Olle Norberg, Rymdstyrelsens generaldirektör.

Det svenska företaget Ecaps fick tidigare i år ett kommersiellt avtal om leverans av bränsle och raketmotorer till det amerikanska företaget Skybox för deras nya generation av jordobservationssatelliter.