Magnetisk omkoppling; från det lilla till det stora i rymden

Vi studerar vad som händer i tunna gränsskikt mellan två plasmaområden med magnetfält, till exempel där solvinden träffar jordens magnetfält. I stora områden följer de laddade partiklarna det magnetiska fältet. Områdena skiljs av ett tunt skikt med strömmar. Processer i detta tunna skikt gör att partiklarna kan blandas och få tillgång till energi som finns lagrad i de motriktade magnetfälten. Det är processer i denna typ av tunna skikt vi vill förstå, processer som sedan sprider partiklar med hög energi till mycket stora volymer i rymden.

En viktig process i tunna strömskikt kallas `”magnetisk omkoppling” (”magnetic reconnection”). Processen är viktig för att solvinden ska tränga in i jordens magnetosfär och orsaka norrsken och utflöde av atmosfären. Liknande processer finns kring andra planeter och runt stjärnor och galaxer.

Vårt projekt bygger på två av våra tidigare upptäckter. Joner med låg energi (någon eV) från jonosfären är mycket vanliga i jordens omgivande magnetosfär. Och dessa joner är viktiga för hur magnetisk omkoppling fungerar. Vi använder data från de fyra NASA MMS-satelliterna uppsända i formationsflygning 2015 och från de fyra ESA Cluster-satelliterna uppsända 2000.

Diarienummer
158/16
Projektledare
Mats André
Institution
Institutet för Rymdfysik
2017
946 kkr
2018
971 kkr
Total
1 947 kkr