Julkalendern
Rymdstyrelsen
Utbildning

Leia och björndjuren på juläventyr i rymden - årets julkalender 2022

Här hittar du årets julkalender med Leia och björndjuren! Vi hoppas att den ska ge dig ny och aktuell kunskap om rymden samtidigt som du får följa med på ett påhittat äventyr i solsystemet.
Dela artikel:

Julkalender vänder sig främst till barn i åldern 7-11 år och passar bra att använda i skolundervisningen. Men det går naturligtvis bra för alla rymdintresserade att ta del av den, både de som går i skolan nu och de som gick i skolan för länge, länge sedan. Det enda som behövs är en del fantasi och en massa härlig nyfikenhet på rymden och vårt solsystem.

Nu kan juläventyret börja…

Julkalender 2022 - Rymdstyrelsen

Inläsning av julkalendern

Hörlurar på en grafisk stjärnhimmel
Rymdstyrelsen

Information till lärare och föräldrar

Så här fungerar julkalendern:

Varje dag kommer en ny lucka att publiceras på Rymdstyrelsens webbplats. Då får ni möjlighet att ta del av dagens berättelse och får följa Leia och björndjuren på deras äventyr i rymden. Berättelsen kan antingen läsas eller lyssnas till. Varje avsnitt är cirka 2-4 minuter långa. Luckorna kan inte öppnas innan sitt datum men de som redan är öppnade kommer ni åt hela tiden. Helgens luckor kommer inte att publiceras i förväg. Däremot kommer luckorna 20-24/12 att publiceras redan måndagen den 19/12 så att hela kalendern ska kunna öppnas innan skolavslutningen.

I anslutning till berättelsen finns korta faktatexter. Dessa kan antingen läsas på egen hand eller lyssnas till (tar cirka 1-2 minuter).

Som avslutning finns en utmaning/uppgift som hör samman med dagens lucka. Den är antingen en fysisk utmaning eller något som man får klura och fundera över.

Julkalender kommer att finnas på vår webbplats till och med februari 2023 om ni vill arbeta med den i efterhand.

Olika huvudmoment som tas upp i julkalendern

Julpyssel

Leia och björndjuren på rymdäventyr i rymden (PDF-fil)

Här kan du göra din egen julkalender och följa med på Leia och björndjurens juläventyr.

  1. Skriv ut kalendern.

  2. Skär ut luckorna genom att skära på tre sidor med papperskniven (ha t.ex en skärbräda under), den fjärde sidan blir "viket" dit man viker luckan. För bästa resultat, skär inte helt ut luckan utan lämna en liten bit i hörnen, så att luckan hålls stängd tills den ska öppnas.

  3. Limma ihop pappersarken så att luckorna hamnar ovanpå bilderna som ska finnas innanför. 

  4. Vik ihop i mitten och limma fast.