Hero Image
Upptäck rymden

Jessica Meir

En amerikansk-svensk astronaut

Med stor sannolikhet blir Jessica Meir, född 1977, Sveriges nästa astronaut. Hon är född i USA men hennes mamma kommer från Västerås, och hennes båda systrar är födda i Sverige. Hon har dubbla medborgarskap och beskriver sig själv som både svensk och amerikan.
Publicerad
2018-05-22

Jessica har drömt om att bli astronaut sedan hon var liten. Redan som femåring ritade hon en bild av sig själv stående på månen, och det är just till månen hon mest av allt vill resa. 

2013 blev Jessica Meir uttagen till astronaututbildningen vid Nasa, men hennes studier började mycket tidigare än så. Jessica har en examen i biologi från Brown university, och en Master of Science Degree i Space Studies från International Space University.  Hon disputerade i marinbiologi 2009 vid Scripps Institution of Oceanography, där hon studerat djur som lever i extrema miljöer, bland annat  kejsarpingviner i Antarktis och sjöelefanter i Kalifornien. Innan hon blev astronaut arbetade hon även som Assistant Professor på Harvard Medical School.

2015 avslutade hon de två års studierna i Nasas 21 Astronaut Group och nu väntar hon på ett datum för sin första rymdfärd. Troligen går den första resa till den internationella rymdstationen ISS men förhoppningsvis blir nästa till månen, eller till och med till Mars.

Läs mer på Nasas webbplats.

Läs mer om Sverige i rymden