Norrsken hero
Nazzu (iStockphoto)
Upptäck rymden

Norrsken

Atomer och molekyler som krockar med jordens atmosfär

Norrsken är ett otroligt vackert fenomen. Men skenet är ett resultat av farliga partiklar som slungas mot jorden från solen.
Publicerad
2018-03-14
Faktagranskad av:
Per Magnusson, handläggare
Dela artikel:

Kring jordens poler kan man ibland se ett grönt, blått eller rött sken på himlen. Det ändrar sig ofta snabbt och kan se ut om draperier, bågar eller strålar. På svenska kallas det norrsken, men latinets aurora borealis är också ett välkänt namn. Motsvarigt sken på södra halvklotet heter sydsken eller aurora australis, men polarsken (aurora) kan också användas som allmän beteckning för hela jorden. Norrskenet visar tydligt hur stor effekt solen kan ha på jorden.

När solen får ett utbrott kastas solvind med laddade partiklar ut från solens yta. Ibland slungas dessa partiklar rakt mot jorden.

Men som tur är finns det ett skyddande hölje runt joden. Det heter magnetosfären och är ett slags skyddsrum för jorden. Vi har jordens magnetfält att tacka för det. Magnetosfären skyddar jorden från stora mängder energirika partiklar.

Norrsken uppstår när de partiklar som träffar jordens atmosfär krockar med de atomer och molekyler som finns där. Partiklarna fångas in av jordens magnetfält och styrs normalt mot jordens poler. Det beror på att magnetfältet där lutar ner mot jordytan. Det är därför norrsken ofta syns i norra Sverige.

Lär dig mer om rymden