När åker vi till Mars? hero
Nasa
Upptäck rymden

När åker vi till Mars?

När sätter människan sin fot på Mars?

Det pratas mycket om Mars nuförtiden. Mänskligheten har skickat många robotar till den röda planeten. Däremot har ingen människa satt sin fot på Mars. När är det dags att åka dit, egentligen?
Publicerad
2018-06-29
Faktagranskad av:
Johan Köhler, handläggare
Dela artikel:

Det korta svaret är: ingen vet.

Nasas plan

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa planerar att skicka människor till Mars på 2030-talet. Innan dess vill de dock skicka människor till månen för att utveckla teknik och träna inför den långa resan till Mars. Ingen människa har varit på månen sedan år 1972. Planen är att bygga en rymdstation som ligger i omloppsbana runt Månen - Lunar Orbital Platform-Gateway. Denna rymdstation ska utvecklas tillsammans med den europeiska rymdstyrelsen Esa, ryska Roscosmos, japanska Jaxa och kanadensiska CSA.

SpaceX plan

Det amerikanska rymdföretaget SpaceX planerar att skicka en obemannad raket till Mars år 2022. Denna obemannade raket ska innehålla material som ska hjälpa astronauter att leva på Mars. SpaceX vill skicka en bemannad raket till Mars två år senare – år 2024. Om SpaceX lyckas med sin plan vet ingen. Det är otroligt dyrt för privata företag att genomföra så ambitiösa rymdprojekt, så många experter tror att de måste få hjälp av stater för att lyckas.

SpaceX:s VD Elon Musk presenterar företagets planer att skicka människor till Mars den 29 september 2017.

Mars One plan

År 2012 fick mediaorganisationen Mars One väldigt mycket publicitet när de påstod att de skulle skicka människor till Mars – och lämna dem där. Tanken var att projektet skulle finansieras genom att filma en dokumentär om resan och sälja tv-rättigheterna till världens olika länder. Enligt Mars Ones tidplan ska en obemannad rymdfarkost skickas till Mars år 2020. Sedan ska bemannade farkoster skickas dit år 2024 och 2026. Projektets trovärdighet har kritiserats hårt av många kunniga personer då projektet skulle vara mycket dyrt.

 

Nasa

Ingen människa har ännu gått på Mars yta. De bilder som tagits från Mars yta är tagna av robotar som skickats dit med obemannade farkoster.

Lär dig mer om rymden