Hero Image
Upptäck rymden

Meteorit, meteor, asteroid och komet

Vad är skillnaden?

Det far runt många himlakroppar av sten, is och mineraler i rymden. Vad de kallas beror på var de befinner sig och om de har en synlig ljussvans eller inte.
Publicerad
2018-03-06

Meteorit

En meteorit är en himlakropp från rymden som landat på jorden. Många av de meteoriter som når jordens atmosfär brinner upp innan de hinner träffa jordskorpan. Från jorden ser detta ut som att meteoriten har fått en svans. En meteorit som brinner kallas en meteor.

Asteroid 

En asteroid är en himlakropp som har en omloppsbana runt solen. Asteroider bildas i de inre och varmare delarna av solsystemet och består mest av värmetåliga ämnen som mineraler, men de innehåller ofta också mycket is, stoft och mindre stenpartiklar. Asteroidernas banor runt solen är vanligtvis runda.

Komet

När en asteroid får en synlig svans kallas de istället en komet. Svansen bildas när asteroiden befinner sig så pass nära solen att den börjar avdunsta. Kometens svans består av vattenånga och stoft. Kometer har oftast utdragna elliptiska banor. Kometer är de äldsta och mest oförändrade himlakropparna som kretsar kring solen och de utgör därför en unik källa till kunskap om solsystemets födelse och utveckling. När jorden var relativt ung bombarderades den av kometer och en stor del av våra hav kan därför en gång varit en del av de kometkärnorna som slog ner då. Kanske är alltså det vatten vi dricker idag en gamal smält kometkärna.

Hur stora är meteoriter, asteroider och kometer?

Himlakropparna som beskrivs ovan kan variera mycket i storlek – de kan vara små som sandkorn eller stora som klippblock. Den meteorit som blev början på slutet för dinosaurierna på jorden för 65 miljoner år sedan tros ha haft en diameter på 10 kilometer.

Behöver man vara rädd för att himlakropparna träffar jorden?

Det finns idag inga himlakroppar som är ett direkt hot mot jorden. Rymdorganisationer världen runt lägger varje år stora summor pengar på att övervaka och räkna ut sannolikheten för att himlakroppar ska träffa jorden. Läs mer om hur det går till här.

Lär dig mer om rymden