Månen hero
DRCLINE (iStockphoto)
Upptäck rymden

Månen

Vår ständigt närvarande granne

En måne är en himlakropp som kretsar kring en planet eller en asteroid i ett solsystem. Vår måne är den femte största månen i solsystemet. Den är så stor i förhållande till moderplaneten (jorden) att vissa rent av betraktar jorden och månen som en dubbelplanet. Månen är den enda himlakropp som människor har landat på.
Publicerad
2018-03-14
Faktagranskad av:
Per Magnusson, handläggare
Dela artikel:

Avståndet mellan jorden och månen ökar hela tiden

Som längst befinner sig månen 406 700 kilometer från jorden och som närmast 356 500 kilometer. Avståndet beror på var i omloppsbanan månen befinner sig. Men under årmiljonernas gång rör sig månen också sakta bort från jorden. Reflektorer som Apolloastronauterna lämnade kvar på månen har gjort det möjligt att med radar uppmäta denna flykt från oss till 3,8 centimeter per år. Detta fenomen hänger faktiskt samman med tidvattnet på jorden.

Hur lång tid tar det att åka till månen?

Tiden det tar att ta sig från jorden till månen beror på hur effektiva motorer farkosten som reser dit har och hur mycket bränsle som används. Apollo 11, den första bemannade resan till månens yta, tog från start till månlandning 102 timmar 45 minuter. Räknar man dock bort tiden i omloppsbana och fokuserar på själva transporten till månen och börjar med Translunar injection (2 h, 50 min, från start) och slutar med Lunar orbit insertion ignition så tog det 75 h och 49 min eller cirka tre dagar. Det skulle ta ungefär lika lång tid om en liknande resa skulle göras idag. En del av tiden används för att sakta ner rymdfarkosten så att en landning kan ske på ett betryggande sätt.

Varför kan man inte se månens baksida från jorden?

Varje gång du tittar på månen från jorden så ser du samma sida av månen. Det beror på att månen vrider sig runt sin egen axel i samma takt som den snurrar runt jorden. Man kan faktiskt se 59 % av månen från jorden, beroende på tidpunkt. År 1959 var första gången människan såg månens baksida. Då lyckades den sovjetiska rymdfarkosten Luna 3 fotografera den.

Vad hade hänt om månen hade försvunnit?

I förhållande till andra planeters månar så är vår ovanligt stor. Det gör att den också påverkar oss på ett tydligare sätt. Men jorden påverkar också månen. Jordens gravitation håller månen på plats, medan månens gravitation har effekt på jorden. Ett tydligt exempel på detta är tidvattnet. Vattnet på jorden påverkas nämligen av månen och den sida av jorden som är mot månen är den sida som har högvatten.

Precis som jorden håller månen på plats så håller också månen jorden på plats. Vi får därmed en jämn lutning på vår axel, vilket är orsaken till att vi till exempel har olika årstider. Om månen inte fanns skulle vår axel påverkas och vårt klimat skulle bli annorlunda, med mindre skillnader mellan olika årstider. Dessutom skulle längden på dagarna påverkas, eftersom avsaknaden av en måne kan göra att jorden roterar fortare. Och det gör dygnen kortare.

Så om månen försvinner kan vi räkna med ett ganska långtråkigt klimat med korta dagar.

 

Vad händer vid en månförmörkelse?

En månförmörkelse inträffar när solen, jorden och månen ligger i rad, så att jorden skymmer ljuset från solen och hindrar månen från att bli belyst som vanligt. Vid en månförmörkelse blir månen röd. Läs mer om månförmörkelse här.

Lär dig mer om rymden