Webb teleskopet
NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez

Kemisk analys av skivformade strukturer kring unga stjärnor

Göran Olofsson, Stockholms universitet, Institutionen för astronomi, deltar i en studie av ett femtiotal nybildade stjärnor som fortfarande omges av gas och stoft. Med ledning av vårt eget solsystem där planeterna ligger ungefär i samma plan har det visat sig att gasen och stoftet ligger i skivformade strukturer runt dessa unga stjärnor. Studerar man skivorna närmare ser man ofta koncentriska ringar. Dessa ringar anses oftast bero på pågående planetbildning.
Protoplanetär skiva
ESO, T. Stolker et al.
Med hjälp av ESO:s SPHERE-instrument vid Very Large Telescope observerade ett team av astronomer planetskivan som omger stjärnan HD 135344B, cirka 450 ljusår bort.
Publicerad
2021-12-07
Dela artikel:

Det Webb kan bidra med är en kemisk analys av vilka molekyler som finns i skivorna. Spektrometrarna ombord på Webb ger en kombination av spektral och spatial upplösning. I gynnsamma fall kan detta avslöja var gasform övergår i fast form. Det har betydelse för olika scenarier när det gäller planetbildning. 

Webb är lämpat för sådana studier på grund av känsligheten i det infraröda området där de flesta molekyler uppvisar starka vibrationsband. I kombination med teleskopets storlek och de avancerade instrumenten skapas helt nya möjligheter för detaljerade studier av skivor kring stjärnor där planetbildning pågår.  

Rymdbloggen