Webb teleskopet
NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez

En närbild av det tidiga universum

Det är extremt svårt att i detalj studera de mest avlägsna galaxerna som skickade ut sitt ljus i det tidiga universum. Det beror på de enorma avstånden. Men med hjälp av så kallad gravitationslinsning kan galaxhopar mellan oss och de avlägsna galaxerna fokusera och förstärka ljuset.
Sunburst Arc, fotat med Hubble.
ESA/Hubble, NASA, Rivera-Thorsen et al.; CC BY 4.0
Sunburst Arc, fotat med Hubble.
Publicerad
2021-12-07
Dela artikel:

Den så kallade Sunburst Arc-galaxen är en av de mest dramatiska exemplen på sådana system. Genom linseffekten är dess ljusstyrka förstärkt hundratals gånger och är förvriden till tolv kopior som ligger längs en cirkel på himlavalvet.

Sunburst Arc skickar ut joniserande UV-strålning som vanligtvis är mycket svår att upptäcka. Observationer av galaxen ger därför en unik möjlighet att studera den här typen av strålning. Thøger Rivera Thorsen, Stockholms universitet, kommer att observera Sunburst Arc med så kallad Integral Field Spectroscopy med NIRSPEC på James Webb. Dessa data gör det möjligt att skapa bilder av gas och stjärnor i mer detalj än någonsin tidigare och utforska hur det tidiga universum utvecklades.

Rymdbloggen