Hero Image
Nasa
Upptäck rymden

Avståndet mellan planeterna

Så långt är det mellan planeterna i vårt solsystem

Vårt solsystem består av åtta planeter som alla kretsar kring vår stora och heta sol. Dessutom finns det här ett antal dvärgplaneter och flera månar som kretsar kring de olika planeterna.
Esa
Planeterna Merkurius, Venus, jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Avstånden på bilden är inte skalenliga. Foto: Esa
Publicerad
2018-05-22

Merkurius

Mellan solen och solsystemets första planet Merkurius är det cirka 60 miljoner kilometer. Mellan Merkurius och jorden är det cirka 70 miljoner kilometer. Merkurius ligger alltså nästan mitt emellan jorden och solen.

Venus

Mellan Venus och solen är det cirka 108 miljoner kilometeroch mellan Venus och jorden är det 40 miljoner kilometer.

Jorden

Jorden ligger ungefär 149 miljoner kilometer från solen. Det är precis lagom avstånd för att vi inte ska ha det alldeles för varmt eller alldeles för kallt här på vår planet. Från jorden till månen är det däremot mycket kortare avstånd, bara mellan 363 000 och 406 000 kilometer beroende på var i sin bana månen befinner sig. Det är en av anledningarna till att månen är den enda himlakropp vi människor rest till.

Mars

Mellan Mars och solen är det cirka 228 miljoner kilometer och mellan jorden och Mars är det cirka 56 miljoner kilometer. Det är förhoppningsvis de här 56 miljoner kilometrarna som mänskligheten kommer att åka nästa gång det är dags att besöka en ny planet.

Jupiter

Jupiter ligger cirka 778 miljoner kilometer från solen och 588 miljoner kilometer från jorden.

Saturnus

Mellan Saturnus och solen är det 1 430 miljoner kilometer och mellan Saturnus och jorden är det 1 195 miljoner kilometer.

Uranus

Uranus ligger näst längst ut i solsystemet med sina 2 870 miljoner kilometer. Till jorden är det nästan lika långt, 2 582 miljoner kilometer.


Neptunus

Sist men absolut inte minst är Neptunus. Mellan Neptunus och jorden är det 4,3 miljarder kilometer och mellan solen och Neptunus är det cirka 4,5 miljarder kilometer.


Hur långt är det till månen?

Just nu är det cirka 385 000 kilometer månen. Men avståndet mellan jorden och månen ökar med cirka tre centimeter per år vilket gör att det exakta svaret förändras över tid.

Eftersom alla planeter rör sig i bana runt solen ligger de inte alltid på en prydlig rad som på bilden ovan. Det gör att avståndet också mellan planeterna och jorden varierar väldigt mycket.

Läs mer om månen.

Res i solsystemet i Sverige

Om du vill få en känsla för avstånden i vårt solsystem kan du kika på projektet Sweden Solar System. Projektet går ut på att placera ut storleksmässigt och avståndsmässigt korrekta avbildningar av planeterna, i förhållande till Globen i Stockholm, som föresäller solen.

Lär dig mer om rymden