Supermåne, blodmåne och månförmörkelse i ett – en superblodmåne hero

Supermåne, blodmåne och månförmörkelse i ett – en superblodmåne

Idag är det möjligt att se en röd superblodmåne från vissa delar av världen. Här i Europa är månen inte synlig, men den går att följa via flera livesändningar. Vad är egentligen en superblodmåne och hur uppstår den? Vi reder ut begreppen.
Den 26 maj är superblodmånen synlig i vissa delar av världen. I Europa är månen inte synlig, men vid lunchtid går det att se livesändningar av månförmörkelsen. Bilden visar en total månförmörkelse den 27 juli 2018.
ESA/CESAR–M.Castillo
Den 26 maj är superblodmånen synlig i vissa delar av världen. I Europa är månen inte synlig, men vid lunchtid går det att se livesändningar av månförmörkelsen. Bilden visar en total månförmörkelse den 27 juli 2018.
Publicerad
2021-05-26
Dela artikel:

Supermåne är det när en full- eller nymåne sammanfaller med att månen når perigeum, alltså den punkt av månens omloppsbana som är närmast jorden. Månens omloppsbana är inte en perfekt cirkel. Det innebär att månens distans från jorden varierar när den kretsar kring vår planet. Den närmaste punkten i omloppsbanan kallas perigeum och är cirka 42 000 kilometer närmare jorden än apogeum, den punkt som är längst bort.

Den relativa närheten mellan månen och jorden under en supermåne gör att månen ser större och ljusare ut än vanligt. Skillnaden mellan en supermåne och en vanlig måne är dock inte så lätt att se med bara ögat, den blir som tydligast när de jämförs med varandra.

Månen vid perigeum jämförd med månen vid apogeum.
NASA/Goddard/Lunar Reconnaissance Orbiter

Månen vid perigeum jämförd med månen vid apogeum.

En månförmörkelse sker när jordens skugga täcker delar av, eller hela månen. För att det ska bli månförmörkelse måste det vara fullmåne. En fullmåne uppstår när månen och solen är på motsatta sidor av jorden. Då blir hela den upplysta halvan av månen synlig, och gör att månen ser ut som en rund disk på natthimlen.

Om månens omloppsbana var helt platt hade varje fullmåne varit en månförmörkelse. Månens omloppsbana lutar dock i relation till jordens, och de flesta fullmånar hamnar därför antingen lite över eller lite under jordens skugga. Två gånger under månens varv runt jorden hamnar den i horisontell linje med både jorden och solen. Om det samtidigt är fullmåne sker det som kallas för total månförmörkelse.

När månen helt täcks av jordens skugga blir den mörkare, men den blir inte helt svart. Istället får den en röd färg, och kallas ibland för röd måne eller blodmåne. Men varför blir den röd?

Solljus innehåller alla färger av synligt ljus. När ljuset når jordens atmosfär sprids de blå våglängderna ut, medan de röda passerar genom atmosfären. Detta beror på atmosfärens sammansättning, och är anledningen till att himlen är blå medan soluppgångar och solnedgångar är mer röda.

När det är månförmörkelse böjs det röda ljuset som passerar genom jordens atmosfär mot månen, medan det blå ljuset filtreras bort. Därför får månen ett blekrött sken under förmörkelsen.

För att kunna se månförmörkelsen måsta man vara på nattsidan av jorden när månen passerar genom jordens skugga. Dagens månförmörkelse syns bäst från mitten av stilla havet, Australien, Asiens östkust och Amerikas västkust.

I Sverige är den röda supermånen inte synlig eftersom den ligger under horisontlinjen, men den går fortfarande att se. Flera organisationer och observatorier planerar att livesända månförmörkelsen, bland annat ESA som livesänder från 11.30 svensk tid via sin webb-TV. Även Griffithobservatoriet i Los Angeles livesänder från 10.45 svensk tid via sin Youtube-kanal, och Lowellobservatoriet i Arizona livesänder med start 11.30 via sin Youtube-kanal.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen