Google Earth visar effekterna av klimatförändringar hero

Google Earth visar effekterna av klimatförändringar

Tjänsten Google Earth har fått en ny dimension, nämligen tid. I den största uppdateringen sedan 2017 har Google använt sig av 24 miljoner satellitbilder för att kunna visa effekterna av klimatförändringar på jorden under de senaste 37 åren. Data kommer bland annat från den europeiska rymdorganisationen ESA.
Köpenhamn och Malmö.
Google Earth/Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Publicerad
2021-04-19
Dela artikel:

Tack vare ett nära samarbete mellan Google Earth, den europeiska rymdorganisationen ESA, Europeiska kommissionen, NASA och US Geological Survey har 24 miljoner satellitbilder från de senaste 37 åren inbäddats i ett nytt lager av Google Earth, vilket skapar en ny, interaktiv tidsvy av vår planet. Användare kan nu ta en resa över hela världen och utforska kustens ständigt föränderliga former, följa tillväxten av storstäder, spåra avskogning och mycket mer.

Rebecca Moore, chef för Google Earth, uttalade sig i ett pressmeddelande och prisade de öppna data vi kan få från rymden.

- Den här uppdateringen möjliggjordes tack vare öppna data från Europeiska unionens Copernicus-program och dess Sentinel-satelliter, samt NASA och US Geological Survey's Landsat-program. Copernicus Sentinel-2 var en integrerad del i utvecklingen av Google Earths nya Timelapse-funktion och den unika vy vi nu kan ge användare världen över.

Google säger att det behövdes mer än 2 miljoner timmar för att behandla materialet som bestod av 20 petabyte bilder för att sätta ihop dem till en enda videomosaik på 4,4 terapixels storlek. Som jämförelse motsvarar det cirka 530 000 videor i 4K format. Google har varit noga med att påpeka att de använt sig av datacenters som går på 100 procent förnybar energi för att utföra jobbet.

De nya bilderna är gratis att komma åt och använda, som resten av Google Earth och den mesta andra data från rymden. Det är spännande och skrämmande att utforska hur vår planet har förändrats av de skador som klimatförändringen gör under de senaste 37 åren, från 1984 till idag.

Timelaps, som verktyget heter i Google Earth, kommer att uppdateras med nya bilder varje år under det kommande decenniet när fler satellitbilder blir tillgängliga.

Ladda ner olika videor från Google Earth Timelaps här

Själva verktyget hittar du här

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen