ESA-astronaut återvänder till ISS hero

ESA-astronaut återvänder till ISS

Den franske ESA-astronauten Thomas Pesquet gör sig redo för sin andra resa till den Internationella rymdstationen, ISS. Uppdraget, vid namn Alpha, är det första där en europeisk astronaut reser till stationen med en amerikansk rymdfarkost på över ett årtionde.
Besättningen för Alpha-uppdraget iklädda Space X:s rymddräkter inför avfärd till Rymdstationen ISS. Från vänster: Thomas Pesquet, Megan McArthur, Shane Kimbrough och Aki Hoshide.
Space X
Besättningen för uppdrag Alpha. Från vänster: Thomas Pesquet, Megan McArthur, Shane Kimbrough och Aki Hoshide.
Publicerad
2021-04-22
Dela artikel:

Uppsändningen från NASA:s Kennedy Space Center i Florida, USA, är planerad till den 23 april klockan 11.49 svensk tid. Resan till omloppsbanan tar mindre än 10 minuter, men därefter dröjer det knappt 24 timmar innan farkosten kommit ikapp rymdstationen. Dockningen sker med den så kallade Harmony-modulen den 24 april.

En andra resa i ny farkost

Thomas Pesquet blir den förste ESA-astronauten att sändas upp till rymdstationen med en annan farkost än rymdfärjan eller den ryska Soyuz-raketen. Han ska nämligen lämna jorden ombord på amerikanska SpaceX:s farkost Crew Dragon.

– Jag ser mycket fram emot att komma till den Internationella rymdstationen, men också att få flyga en ny rymdfarkost. Arbetet vi gör i rymden förbereder mänskligheten för att resa ännu längre ut i kosmos, samtidigt som vi bidrar till framsteg för alla på Jorden, säger Thomas Pesquet i ett inledande citat i den broschyr som ESA släppt inför uppdraget.

Ett uppdrag med stjärnstatus

Uppdragets namn, Alpha, kommer från stjärnan Alpha Centauri. Även Thomas Pesquets första uppdrag, Proxima, döptes efter en stjärna.

– Namnet kopplar samman Alpha-uppdraget till mitt första uppdrag, Proxima, eftersom stjärnorna ligger i samma system nära jorden. Den grekiska bokstaven Alfa används även ofta inom matematik, vetenskap och teknologi. Som den första bokstaven i det grekiska alfabetet är det även synonymt med den mycket höga nivå vi försöker uppnå då vi utforskar rymden, säger Thomas Pesquet.

Den övriga besättningen ombord på Space X:s farkost består av NASA-astronauterna Megan McArthur och Shane Kimbrough, samt den japanske astronauten Aki Hoshide. Även NASA-astronauterna har tidigare rest tillsammans med Thomas Pesquet till den Internationella rymdstationen under Proxima-uppdraget 2016.

Resan livesänds

Uppsändningen för Alpha-uppdraget livesänds i samarbete med Frankrikes rymdorganisation CNES med kommentarer på både engelska och franska. Sändningarna börjar 10.32 och går att följa via ESA:s webb-tv.

Även dockningen, som planeras att genomföras den 24 april klockan 11.10, kommer kunna ses i ESA:s webb-tv från 10.55-15.05 den 23 april.

De senaste uppdateringarna om uppdraget finns att följa på @esaspaceflight på Twitter. Och ännu fler detaljer om de sista stegen före uppsändningen kommer publiceras på ESA:s utforskarblogg via thomaspesquet.esa.int.

Läs mer om Alpha-uppdraget här och ta del av ESA:s broschyr om uppdraget här.

Är du Europas nästa rymdfarare?

Du har väl inte missat att ansökningsperioden ännu är öppen för ESA:s astronautrekrytering 2021. Alla kvalificerade kandidater uppmanas att söka. Mer om ansökningen hittar du här

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen